Két hét alatt háromszor drágult az üzemanyag

Mára 10 forinttal emelte mindkét üzemanyagtípus árát a MOL. Áfaemeléssel indult az év, amit múlt héten is, most is áremelés követett, így két hét alatt harmadszor drágultak az üzemanyagok.

Hajdu Péter

Nincs ma Magyarországon olyan termék, amelynek ilyen ütemben emelkedne az ára. Az áfaemelést ugyan a MOL nem tekinti áremelésnek. Nem is az, csak adóemelés, de a közlekedési eszköz üzemeltetésére vetemedőket ez nem érdekli. Csak az, mennyivel többet kell a benzinkutaknál kicsengetni, mint korábban: szilveszterhez képest több mint húsz forinttal, literenként.


Az áremeléssel a benzin átlagára 422-424 forintra, a gázolajé pedig átlagosan 443 forintra nőtt, azonban az egyes üzemanyagtöltő állomások árai között jelentős különbségek vannak. A gazdasági elemzők több okra vezetik vissza az újabb áremelkedést, ami újabb történelmi csúcsnak mondható. Egyrészt a forint árfolyamának a dollárhoz képest történő csökkenésére. A hazai fizetőeszköz mélyrepülésén talán már csak az IMF-tárgyalások sikerének reménye segíthetne, így aztán ez a szempont nem kenhető rá csupán a nemzetközi gazdasági körülményekre. Nagyon sok közünk van hozzá, pontosabban a magyar kormánynak. Valóban tőlünk független befolyásoló tényező viszont az iráni válság. A nagy olajtermelő ország fenyegetése, miszerint lezárhatja az egyik fontos kereskedelmi csatornát, a Hormuzi-szorost, felhajtotta a nyersolaj iránti keresletet és a nemzetközi olajárakat. Az üzemanyagárak további alakulását tekintve nyugtalanító a piaci elemzők azon megállapítása, hogy a MOL számára ennél jóval nagyobb áremelést is indokolhattak volna az említett folyamatok, az olajtársaság állítólag még vissza is fogta magát. Ez pedig azt jelenti, nincs vége a drágulásnak. A hazai fuvaros szövetségek már bejelentették a fuvardíjak emelését. Utánuk pedig megindul minden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!