Bajban a rezi vár: tovább romlanak a várfalak, ha nem folytatják a munkát

Rezi – Év elején már-már megszokott kérdés, hogy vajon folytatódik-e a vár állagmegóvása, lesz-e pénz a felújításra. Az elmúlt hat esztendőben „nem” volt a válasz.

Sámel József

– Idén talán másként alakulnak a dolgok, hiszen információink szerint különítettek el anyagiakat a munkálatokra – fogalmazta meg reményét újra Cserép Gábor polgármester, akitől megtudtuk: tavaly harminc-negyven millió forint körüli összeget fordítottak volna az állagmegóvásra, rekonstrukcióra, elkészültek a tervek is, ám azokat a nemzeti park nem fogadta el. – Emiatt sokat csúszott minden, a terveket ugyanis újra el kellett készíttetni, az engedélyeket beszerezni, vagyis a munkálatok idén folytatódhatnak. A vagyonkezelő ígérete szerint az összeget az idei évre is tervezik, vagyis ha minden a tervek szerint megy, végre újraindulhat a folyamat.


Amire nagy szükség lenne. A polgármester azt mondja, 2006-ban úgy fejezték be a munkát, hogy azt a következő évben folytatják.

– Emiatt például nem zárták le teljesen a falakat, melyekben azóta a időjárás bizony jelentős károkat okozott – tette hozzá Cserép Gábor. – Ha egyébként tovább csúsznak a munkálatok, maradandó károk keletkezhetnek a várban, ez pedig senkinek nem érdeke. Sem a műemlék megőrzése, sem a turisták szemszögéből nem szabad hagyni a jelenlegi helyzetet. A vár ugyanis látogatott, s jó lenne ott minél több programot szervezni.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!