Karácsony: tévé, fotókeret és kávéfőző a fa alatt

A karácsonyi szezon meghatározó a műszaki cikkek piacán, egyes szektorokban akár az éves forgalom negyedét is adhatja. Egyre kevesebb ruha kerül viszont a fa alá...

Varga Lívia

Tavaly decemberben az öt fő szektor – a háztartási kis- és nagygépek, az informatika, a szórakoztató elektronika és a fotó – megközelítőleg 50-60 milliárd forint forgalmat generált. S nem mutatkozik rossznak a mostani szezon sem.

– Az idei piaci várakozások alapján okostelefonok, digitális fotókeret, tabletPC, e-könyvolvasó, játékkonzolok és játékszoftverek, hordozható audio lejátszók, kapszulás kávéfőzők, vasalók, hajápolási készülékek kerülnek számos karácsonyfa alá – fogalmaz Sztupár Andrea, a GfK Hungária Kereskedelem és Technológia country menedzsere, hozzátéve: persze nem szabad megfeledkezni a családi ajándéknak számító lapos tévékről sem, és az adathordozó eszközökből is jelentős mennyiség fogy decemberben.


Karácsonykor az egyébként is jól teljesítő internetes értékesítés is fellendül, s bár leginkább még mindig könyvet rendelnek az emberek interneten, a tartós fogyasztási cikkek is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek e fórumon is.

A ruházati termékek esetében is kiemelt jelentőséggel bír a karácsonyi szezon. A GfK Hungária FashionScope című tanulmányának adatai szerint a magyarok ruházaticikk-beszerzéseiből rendszerint nagyon magas, ám az elmúlt három évben egyre csökkenő arány jut az év utolsó két hónapjára. Míg 2005 és 2007 közt karácsony táján átlagosan 40 százalékkal költöttünk többet ruhára, mint egy átlagos időszakban, addig 2008 és 2010 utolsó két hónapjában jóval alacsonyabb volt ez a többletköltés. Karácsonykor kiegészítőkből és sportruházatból kiemelkedően sok fogy.



"Karácsonyváró" cikkeink: 

Mit főzzek karácsonyra? Tippek kezdőknek és konyhaművészeknek

A férfiak tudják, mi kell a nőknek karácsonykor

Csináld magad! Kis karácsony, kis ajándék, kis kezünkkel

Karácsony: ha utazunk, akkor jó messzire megyünk 

Az arany ékszer luxuscikké vált

Polgár Judit: Korábban nem jutott idő a karácsonyokra

Viszik a karácsonyi halakat: megkezdődtek a téli lehalászások

Készülve az ünnepre 

Ajándékok bűvöletében - 86 ezres legórobot?

Mai állás - 61 százalék, hogy fehér karácsonyunk lesz

A színek egyensúlya, ilyenkor karácsonykor 

Nagyüzemben gyártják a szaloncukrot Keszthelyen

Megnyitott az Adventi Udvar (fotókkal)

Érdemes volt kinyitni vasárnap

Princess: hogyan karácsonyoznak a hercegnők?

Óriási adventi koszorút készítettek Alsónemesapátiban 

Házasodik a krampusz - A kanizsai fúvósok már az adventre hangolnak 

Adventi Jégünnep (frissítve) 

Karácsony: ezer forinttal többet költünk ajándékokra 2011-ben 

Sztárok ''költöznek'' Hévízre: advent a fürdővárosban 

Megjelent az Ünnepi ételek könyve, olvasóink receptjeivel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!