Holttest a szobában - Poligráf előtt beismerő vallomást tett, de azóta tagad a gyanúsított

Büntetőügyében hangzottak el a perbeszédek a megyei bíróságon hétfőn.Tavaly július 9-én reggel bukkantak Sz. István holttestére Bakon, Kossuth utcai házában. A férfi közmunkásként dolgozott, ám már napok óta nem ment dolgozni. Az hamar nyilvánvalóvá vált, hogy bűncselekmény áldozata lett a férfi.

Arany Gábor

Az életét kioltó sérülésit, ütlegeket, késszúrásokat a konyhában szenvedte el, majd a tettes a holttestet áthúzta a szobába.
 
A halál bekövetkeztének idejét hozzávetőlegesen sikerült meghatározni, legvalószínűbben július 8-án déltájt történhetett. A rendőrök először a férfi fiát ellenőrizték, mert köztudott volt kettőjük rossz kapcsolata. Ő gyorsan kiesett, így kerültek sorra Sz. István munkatársai, akik közül többen kisebb-nagyobb összeggel tartoztak a szerény körülmények között élő, de segítőkész, csendes férfinak. A rendőrök rövid időn belül már ifj. Balatoni Miklóst (27) faggatták, akinél a házkutatáskor előkerült az a bakancs, amelynek nyomát a Kossuth utcai házban is fellelték. A lábbelin az áldozat vérét is megtalálták.

 A fiatalembert őrizetbe vették, nem sokkal később poligráfos vizsgálaton esett volna át, ám ennek megkezdése előtt részletekre kiterjedő vallomást tett, amelyben elismerte, hogy ő követte el a gyilkosságot. Ezután a hazugságvizsgálatra már nem került sor. Később azonban a beismerést visszavonta, és arról beszélt, hogy nem ő volt a tettes, bár az emberölésnél jelen volt. Megnevezte az elkövetőt, aki szóváltás után megölte Sz. Istvánt. Csak annyit ismert el, hogy ő is megütötte az áldozatot, de egyebet nem tett. Később ezen módosított, már nem mondta meg, ki a tettes, ráadásul a korábban meggyanúsított férfi ártatlansága is nyilvánvalóvá vált.

Hétfőn a vádbeszédében dr. Kiss Erika ügyész részletesen taglalta azokat az objektív adatokat, amelyek alátámasztották ifj. Balatoni Miklós bűnösségét. Egyebek mellett a fiatalember nyomait megtalálták azon az ágyneműtartón, ahová a sietve végrehajtott takarításkor véressé lett ruhaneműket betette a tettes. Meglelték nyomát a mosogatónál is, amiben az áldozat vérét mosta le a gyilkos. Ráadásul Sz. István és ifj. Balatoni Miklós nyomain kívül máséra nem bukkantak rá a lakásban, amit a tettes távozásakor bezárt és a kulcsot kint, a szokott helyére tett vissza, de a kaput nem zárta be. Mindezek szerinte megalapozzák a fiatalember bűnösségét, s ez alapján hosszabb időtartamú fegyházbüntetés kiszabását indítványozta.
 Ifj. Balatoni Miklós védője, dr. Németh Miklós bizonyítottság hiányában felmentést kért, illetve elmarasztalás esetén enyhe büntetést.

A vádlott az utolsó szó jogán határozottan tagadta az emberölés elkövetését. Közölte, feljelenti hamis tanúzásért a poligráfos vizsgálattal megbízott pszichológust, a rá hátrányosan valló tanúkat, és mint mondta, következményei lesznek annak is, amit róla az ügyész állított.

 Az ügyben pénteken hirdet ítéletet a bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!