Népszámlálás: kezdődik a pótösszeírás

Szerdától jövő hét keddig jelentkezhetnek a polgármesteri hivatalokban a pótösszeírásra azok, akik októberben, a népszámlálás ideje alatt nem szolgáltattak adatot - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője kedden az MTI-vel.

MTI

Virágh Eszter elmondta: bár a pótösszeírás hivatalosan november 1-jétől 8-ig tart, az ünnepnap miatt csak szerdán kezdődik. Az egy héten át tartó pótösszeírásra a legtöbb jelentkezőt Budapesten és a megyeszékhelyeken várják, ugyanis míg a kistelepüléseken szinte százszázalékos volt a megválaszolt kérdőívek aránya, addig a nagyvárosokban - legnagyobb arányban a fővárosban - még többen vannak, akik nem nyilatkoztak.
   
A pótösszeírás gyakorlati tudnivalóiról a szóvivő kifejtette: vidéken a helyi polgármesteri hivatalok, Budapesten a kerületi önkormányzatok ügyfélszolgálatain - azok nyitva tartási ideje alatt - lehet átvenni és kitölteni a kérdőíveket. Megjegyezte, a népszámlálás zöldszámain (0680-200-014; 0680-200-224) már most sokan jelzik, hogy kimaradtak a népszámlálásból. Annak, aki mozgásában korlátozott, vagy más egyéb okból nem tud bemenni a polgármesteri hivatalba a pótösszeírásra, a szóvivő azt javasolja, ezt telefonon jelezze az önkormányzatnak, és hozzá feltehetőleg számlálóbiztost küldenek majd ki.
   
November 8-a után a jegyző megvizsgálja, hogy illetékességi területéről minden címről beérkezett-e a kérdőív, és ha igen, vagyis teljes a címjegyzék, véglegesnek nyilvánítja a népszámlálást. Ellenkező esetben ki kell derítenie, mi az oka a hiányosságnak, és ha ez kifejezetten válaszmegtagadás, akkor szabálysértési eljárást indíthat.
   
Virágh Eszter elmondta azt is, hogy országos szinten eddig a beérkezett kérdőívek 96 százalékát rögzítették. (Ezek 19 százalékát az interneten töltötték ki a válaszadók, a többit papíron.) Az arányszámot elsősorban Budapest "húzza le", mert a főváros esetében eddig a kérdőívek 92 százalékát vitték be a nyilvántartó rendszerbe. Ezzel kapcsolatban rámutatott, mindig is Budapesten a legnehezebb kapcsolatba lépni az adatszolgáltatókkal, és a fővárosban még a népszámlálás utolsó napján, október 31-e estéjén is maradt dolguk a számlálóbiztosoknak.
   
A népszámlálásról jövő év március-áprilisában készül előzetes adatokat kiadni a KSH, így például a népesség számáról, nemek szerinti megoszlásáról, a lakások számáról és méretéről. A végleges adatokat a tervek szerint 2012 végétől publikálja majd a hivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!