Főkertész a legszebb főutcáról

“Az ország legszebb főutcája” elismerés különleges, kertészeti és turisztikai díj is egyben. Az “Év főkertésze” elismerés pedig a szakmánkban a legrangosabb kitüntetés. Mindkettő elnyerése meglepett, de nagy örömet okoztak, s erőt adnak a további munkához.

Sámel József

Laczkó Mária, a hévízi Gamesz megbízott vezetője - aki több, mint két évtizede irányítja a település kertészeti és parkfenntartási munkálatait - mondta ezt annak kapcsán, hogy a Virágos Magyarországért Mozgalom közelmúltbeli gáláján a városban zajló munká(já)t két elismeréssel jutalmazták. Gyorsan hozzá kell tennünk, a versenyen az elmúlt években szinte minden díjat megnyert(ek) már, amit csak lehetett. Fődíj, európai ezüst díj, fővédnöki díj, miniszterelnöki különdíj, Aranyrózsa-díj szerepel egyebek között a sorban. A munka mellett Laczkó Mária tervez és rendszeresen publikált is.

- „Az ország legszebb főutcája” cím egy különleges turisztikai és kertészeti díj ötvözete. Nem egyetlen utcáról szól, hanem jelképesen az egész város zöldfelületeiről, fasorairól, tisztaságáról, rendjéről, intézményi és magánkertjeiről - fogalmazott. - A díjátadó szerint - aki a Magyar Turizmus Zrt-t képviselte - azt tükrözi: Hévíz mint kirakat, mint zászlóshajó, mind a zöldfelület-fenntartás, mind a turisztikai értékek alapján vezető szerepet ért el az országban. A másik díj: „Az év főkertésze” – szakmai díj, melyet az országos szakmai szövetség tagjai szavaztak meg, s rajtam kívül eddig hárman vehették át - számomra nagy meglepetés és megtiszteltetés.  Főként úgy, hogy hivatalosan nem vagyok főkertész, csak ellátom annak feladatait.
Laczkó Mária az egyetem után, 1988-ban került Hévízre.

- A Balaton környékén szerettem volna munkát vállalni, az akkor épp Keszthelyről leváló, önállósuló hévízi városüzemeltetés pedig éppen szakembert keresett. Azóta itt élek, itt dolgozom. Határozott célom, hogy a Hévízen élők és ide látogatók számára különleges, egyedi városképet teremtsek a kertészet és a városfenntartás eszközeivel, lehetőségeivel.

- Hogy mi adja Hévíz kertészeti egyediségét? Nos, a helybéliek kertkultúrája is különleges, szép, ritka növényekkel teli kerteket láthatunk mindenhol. Ez már önmagában ad egy fantasztikus alapot a tovább építkezéshez. Az egyediséget mi magunk is igyekszünk megteremteni változatos növényfajok ültetésével. Többek között azzal, hogy a növényágyakat attrakcióként kezeljük. Hévíz turista látogatottsága április-májusban nagy, ezért különleges tulipán kiültetéseket terveztünk, a virágzást erre időzítve. Szeptemberben hasonló a látogatottság, így az egynyári ágyakban csak tartós, nyár végén is teljes díszt adó növényeket használunk. Nyolcvan-kilencven egynyári fajtát alkalmazunk változatos növényágyakban, évente legalább tíz százaléknyi újat próbálunk ki. Fontos szempont a biológiai produktum, a dekorativitás,  a növényegészség, az ár-érték arány. Emellett meggyőződésem, hogy a településen belül minden lakókörnyezet, utca sajátos lehet más-más fasor, cserje segítségével, így törekszem arra, hogy a kép ilyen szempontból is változatos legyen. Tény: nehéz kiválasztani a megfelelő növényt. Az azonban biztos, hogy csak magyar faiskolában nevelt növényeket ültetünk ki, hiszen ezek a fák ehhez a klímához jobban tudnak alkalmazkodni.

- Amikor a polgármester megköszönte önnek és csapatának a munkát, az eredményeket, kudarcot is említett...

- Legnagyobb szakmai kudarcom a Belváros átépítésének kertészeti terve, melybe készítésekor - más hévízi zöldfelületi szakemberekkel együtt - nem szólhattunk bele, nem tehettük egyedibbé, barátságosabbá. Mindössze a fasorok növényeit határozhattam meg. Rendezettebb lett, új, de nem méltó Hévízhez. A város beépítettsége egyébként is fontos szempont a tervezésben. Azon vagyunk, hogy ezt megtegyük. Felértékelődik a közterületek növényállománya. Többszintes növényhasználattal- ez a fa, cserje, évelő, egynyári, fű - szintjeit jelenti, méretes növényekkel, az egynyári ágyakban nagy volumenű fajták alkalmazásával, megfelelő állománysűrűséggel. A kevés maradék zöldterületen látványos növényfelületek létrehozására törekszem.
Hozzátette: köszönettel tartozik munkatársainak, akik mindenben segítették. Úgy véli, a díjaknak köszönhetően az elkövetkezendő években a szakma figyelme még inkább Hévíz felé fordul, ami nem kis felelősséget jelent, s egyben az eddiginél több konzultációs lehetőséget is. A cél, hogy a lakók és vendégek számára egyaránt szép környezetet, virágos Hévízt teremtsenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!