A rendszám címkéi

A hátsó rendszámon látható címkék gyorsan leolvasható információkat hordoznak. A plakett színe jelzi a jármű környezetvédelmi osztályba sorolását.

Arany Gábor

Ez hatszögletű, sorszámozott plakett, s úgy kell felragasztani a hátsó rendszámtáblára, hogy a sorozatszám vízszintesen olvasható. Érvényessége a műszaki vizsga érvényességével egyezik meg. Négy féle színű plakett létezik. Fekete: korszerűtlen, nem környezetbarát járművek, környezetvédelmi osztály: 0,1,3. Piros: korszerűtlen, kevésbé környezetbarát járművek környezetvédelmi osztály: 2. Kék: korszerű, környezetbarát járművek környezetvédelmi osztály: 4,6,7,8. Zöld: korszerű, kiemelten környezetbarát járművek környezetvédelmi osztály: 9 és ennél magasabb. A környezetvédelmi osztály besorolást a gépkocsi forgalmi engedélye is tartalmazza. A KRESZ-ben létezik tábla, amely a behajtást a plakett színéhez köti.


Érvényesítő címke: a rendszámtáblán elhelyezett hatósági igazolás, amely a jármű műszaki alkalmasságának érvényességét jelzi. A körcímke a sorozatszámon kívül tartalmazza az évszámot, valamint egy jelölő nyilat. A címkét a rendszámtáblára úgy kell felragasztani, hogy a fekete jelölő nyíl – a képzeletbeli óralapon – arra a számra kerüljön, amely a jármű műszaki érvényességi hónapjának megfelel. (ha a nyíl két óra irányába mutat, akkor a műszaki érvényesség az adott évjárat második hónapjában jár le) 2011 kék színű, 2012 citromsárga, 2013 zöld, 2014 narancssárga, 2015 piros és 2016 kék színű címke.  



Lóerő dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!