Harry Potter és a varázsvilág angolosan távozik a filmvászonról

Elérkezett a vég Harry Potter számára. Na, nem szó szerint értve. Az utolsó kötetből készült filmes adaptáció második részét, a Harry Potter és a halál ereklyéi folytatását közel egy hete mutatták be a magyar mozik.

MTI

Óriási sikerrel. Az azóta a minden idők legsikeresebb premierje címet birtokló film információink szerint a megyeszékhelyen a kezdetekben nem érte el az előző rész nézettségét, de a hozzáértők azt mondták, ez a nyitónapon tapasztalt kánikulának tudható be, hiszen rossz idő esetén többen járnak moziba. Természetesen az egyéb filmkínálathoz viszonyítva így is kiemelkedő az érdeklődés.

Szaknyéri Vendel és gyerekkori jó barátja, Péter Zsombor Harry Potteren és Harry Potterrel nőttek fel. Amint azt maguk is elmondták, kettejük közül Zsombor a kritikusabb néző, hiszen ő internetes honlapján rendszeresen publikál filmekről. Vendel viszont az átlagos filmszerető rajongó véleményét képviseli, aki, ahogy ő fogalmaz, beül a moziba popcornnal és csorgatja a nyálát .

- Amikor az első kötetet a kezembe vettem, annyi idős voltam, mint a könyvben Harry - meséli Vendel. - Zsomborral hihetetlenül fanatikusok voltunk akkoriban, volt talárunk és seprűnk is otthon. Amint megjelent a legújabb kötet, rögtön elolvastuk. Persze, minden könyvet többször.

- Aztán jöttek a filmek - veszi át a szót Zsombor. - Természetesen ebben az esetben is elmondható, hogy a könyvek jobban sikerültek, mint az adaptációk, de ez egy rajongót nem zavar, sőt. Az élmény így összetettebb. A Gyűrűk ura hatalmas sikeréhez hasonlítanám a Harry Potterét, igaz, az előző talán epikusabb jelenetekkel bír. Az olvasásra és vele együtt a filmnézésre is igaz, hogy az emberek szeretnek kilépni a monoton hétköznapokból egy másik, jelen esetben szó szerinti varázsvilágba. A filmekről megoszlik a közönség véleménye, a kritikusok fanyalognak, a rajongók áradoznak.

- Minden résznek megvan a maga bája... De hát ennyi pénzből nem lehet rossz filmet csinálni - mondja Vendel. - Nekem nagyon tetszett a záróepizód, az első perctől az utolsóig izgultam, pedig mivel a könyvet olvastam, pontosan tudtam, mi fog történni. A vége nagyon érzelmesre sikeredett.

- Nem nyálasra vagy giccsesre, hanem érzelmesre - vág közbe Zsombor, majd hozzáteszi: - Azért remélem, ez lesz a pont a mondat végén és nem jön majd újabb kötet vagy film. A pénz azért motiválhatja a szerzőt és a rendezőket egy esetleges folytatás megírására, manapság amúgy is divat, hogy egy-egy kultikus alkotáshoz előzményt készítenek. Az utolsó rész volt a legrövidebb, pedig én úgy éreztem, ebből a kötetből többet is ki lehetett volna hozni. Egyszerűen nem lehet belezsúfolni 120 percbe több száz oldalt. Ha nagyon bele szeretnék kötni, akkor azt mondanám, hogy gyönyörű a képi világ, csak sajnos lopott. Ismét rendre a Gyűrűk ura, illetve a Star Wars motívumai ugranak be.




A fiatalok külön kiemelik a színészi munkát, Vendel és Zsombor szerint míg a Harryt játszó Daniel Radcliffe vagy a Hermionét megszemélyesítő Emma Watson esetében beszélhetünk fejlődésről, a Ront vászonra vivő Rupert Grint sajnos semmit sem változott. Ugyanazok a grimaszok, ugyanaz a faarc.

Ahogy haladtunk előre a történetben, könyvben és filmben egyaránt, úgy változott a bájos varázsvilág sötét és veszélyes hellyé. Az utolsó részek kifejezetten horrorjelleget öltenek. Hol van már a gyerekmese?!

- Erre talán az a magyarázat, hogy a történet azt a korosztályt igyekszik megfogni, amely a kezdetekkor még csak 11, de a végén már 18 éves volt. Több a vér, a haláleset, de például a szerelmi szál is - mondták el összegzésképpen a fiatalok.


Potter-történelem
A sikersztori 14 éve kezdődött, amikor kiadták J. K. Rowling első, a Harry Potter és a bölcsek köve című kötetét. Az első rész filmes adaptációját 2001-ben mutatták be a mozik. Az azóta eltelt 10 évben sikert sikerre halmozva jelentek meg az újabb könyvek és az újabb filmek. Az utolsó kötet 2007-ben került a rajongók kezébe, melyből két részből álló befejező epizódot forgattak. 

 Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Harry Potter és a varázslatos filmbiznisz

Harry Potter és a varázslatos filmbiznisz

 A Harry Potter-filmek nemcsak a főszereplőket tették dúsgazdag és világszerte ismert sztárokká, az egy évtizeden át futó sorozat számos brit filmiparban dolgozó szakember egzisztenciáját is hosszú időre bebiztosította.

Harry Potter és a varázslatos filmbiznisz

 A Harry Potter-filmek nemcsak a főszereplőket tették dúsgazdag és világszerte ismert sztárokká, az egy évtizeden át futó sorozat számos brit filmiparban dolgozó szakember egzisztenciáját is hosszú időre bebiztosította.

 A Harry Potter-filmek nemcsak a főszereplőket tették dúsgazdag és világszerte ismert sztárokká, az egy évtizeden át futó sorozat számos brit filmiparban dolgozó szakember egzisztenciáját is hosszú időre bebiztosította.

A nyolcadik, egyben befejező Potter epizód, a Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész  a múlt héten mutatkozott be a világ mozijaiban. A globális adatok szerint a nyolc film összbevétele már elérte a hétmilliárd dollárt. A széria J. K. Rowling varázslóvilágban játszódó regényfolyamából született, amely világszerte "olvasási járványt" váltott ki a rajongók körében, és örökös helyet biztosított a brit írónőnek a leggazdagabb emberek listáján.
   
A filmek három ifjú színészét - Daniel Radcliffet, Emma Watsont és Rupert Grintet - már rutinból sorolják a milliomos sztárok közé. A mellékszerepeket alakító, tekintélyes brit színészek, mint Alan Rickman, Maggie Smith és Michael Gambon pedig ugyancsak kényelmesen élhetik világukat a sorozattal megkeresett "nyugdíjukból" - sorolta a The Daily Telegraph online kiadásában.
   
A hírességek életén kívül azonban a Potter-filmek számos olyan filmes szakember életét is átformálták, akiknek nevét legfeljebb a stáblistáról ismerhetjük. Ők a filmbiznisz ismeretlen hősei - maszkmesterek, jelmeztervezők, berendezők, segédoperatőrök, kaszkadőrök, hangkeverők. Mióta az első film, a Harry Potter és a bölcsek köve produkciós munkálatai 2000-ben elkezdődtek, ezek közül a jól képzett, a maguk szakterületén vezető szakemberek közül csöndben szintén sokan milliomosok lettek - írta a telegraph.co.uk hozzátéve, hogy emellett a nagyszabású produkciókkal számtalan további alkalmazott, így sofőr, könyvelő, festő, dekoratőr is kapcsolatba került, akik mind szép jövedelmet húztak a munkából.    
   
Az olyan brit filmstúdiók, mint a Pinewood vagy a Shepperton számára nem újdonság a hollywoodi produkciók érkezése, ám a Warner Bros. finanszírozta Potter-sorozat egyedülállóan gyümölcsöző vállalkozásnak bizonyult a brit szereposztás és filmes szakembergárda számára. A hétkötetes regényfolyam megfilmesítése előre látható és kiszámítható pénzügyi biztonságot garantált a benne dolgozóknak.
   
A költségvetés nem szabott határokat az alkotói fantáziának. Stuart Craig, a neves látványtervező szabadkezet kapott a varázslóvilág, és különösen a Roxford varázslóiskola megteremtéséhez. Semmi sem lehetett túl drága, amit megálmodott. A legutolsó Potter-filmen minden szereplőt és filmes szakembert összeszámolva csaknem ezerkétszázan dolgoztak, közülük 714-en a vizuális effektusokon.
  
  Ez a filmes utómunkákat végző cégek életében is fellendülést hozott. Szakértők szerint ennek köszönhetően London a vizuális effektusgyártás egyik fellegvárává vált. A Harry Potterrel eltöltött tíz év növekedő pályára állította a ezeket a cégeket, és megalapozta továbblépésüket.
  
  Arról nem is beszélve, hogy a hertfordshire-i Leavesden stúdió születése is a varázslósagának köszönhető. Az egykori repülőtér területén emelt filmstúdió, ahol mind a nyolc film forgott, ma már a Warner Los Angelesen kívül bázisa. Tavaly került teljes egészében a hollywoodi vállalat tulajdonába, amely további százmillió fontot akar belefektetni.
    
A Brit Filmintézet statisztikái alapján az elmúlt években a Warner 1,9 milliárd fontot forgatott a brit gazdaságba. Ehhez ugyanakkor nemcsak a nyolc Potter-film, hanem az ugyancsak a stúdió gyártásában készült A sötét lovag, a Sherlock Holmes és az Eredet című produkciók is hozzájárultak.


OLDALTÖRÉS: Hétmilliárd dollár felett a Potter-filmek összbevétele

Hétmilliárd dollár felett a Potter-filmek összbevétele

Hétmilliárd dollár felett a Potter-filmek összbevétele

Hétmilliárd dollár felett a Potter-filmek összbevétele

 Átlépte a hétmilliárd dolláros (1306 milliárd forintos) jegybevételt a nyolc Harry Potter-film - jelentette be a produkciókat gyártó Warner Bros. stúdió, amely minden idők legjövedelmezőbb filmsorozatának nevezte a varázslósagát.

 A hollywoodi stúdió valóban óriási sikerként könyvelheti el a J.K. Rowling hétkötetes regényfolyamából született nyolc film fogadtatását. Dan Fellman, a Warner észak-amerikai forgalmazási főnöke egyenesen "elképesztő teljesítménynek" nevezte a bevételi eredményt.
   
Az elemzések ugyanakkor rámutatnak, hogy a filmek összeadott jegybevétele nem kalkulál az inflációval, és abból az sem derül ki, hogy a sorozat elmúlt egy évtizede alatt csökkent a nézőszám.
  
  A Warner két részben hozta forgalomba a regény befejező kötetéből készült filmet. A Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész július 15-én debütált a mozikban. Az elmúlt egy hétben a 3D-ben forgalomba került produkció eddig több mint 640 millió dolláros (120 milliárd forintos) globális összbevételre tett szert.
   
A záró epizód Magyarországon a háromnapos nyitó hétvége bevételeinek mindenkori toplistáján is átvette az első helyet 178,1 millió forintos jegyeladással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!