Elhunyt Mihalisz Kakojannisz, a Zorba, a görög rendezője

Elhunyt Mihalisz Kakojannisz, a Zorba, a görög című 1964-ben készült filmklasszikus rendezője. A 89 esztendős Kakojannisz hétfő hajnalban szívinfarktust követő komplikációk következtében halt meg - közölte az athéni kórház, ahol ápolták.

MTI

 A Ciprusról származó Kakojannisz legismertebb filmjét, a Zorba, a görögöt 1964-ben mutatták be az Egyesült Államokban Anthony Quinn főszereplésével. A produkció három Oscar-díjat nyert, és a rendezőt is jelölték az Amerikai Filmakadémia díjára.
   
Kakojannisz, aki jogot tanult Londonban, végül a színház világában kötött ki, ám rövid színpadi karrier után a film világában folytatta pályafutását. Rendezőként azonban később is számos darabot színpadra állított. A Broadwayn 1983-ban a Zorba, a görög musical változatát is megrendezte.



Filmrendezőként az Irene Papasszal forgatott Elektra című filmjéért 1962-ben elnyerte a cannes-i zsűri nagydíját, és a Zorbán kívül az Elektra, valamint az 1977-es Iphigénia című, ugyancsak Papasszal készült munkáját is jelölték az Oscarra.
   
Rövid ideig Hollywoodban is dolgozott. Pályafutása során olyan híres színészeket rendezett, mint Melina Mercouri (Stella, 1955), Franco Nero (Édes haza, 1987), Katharine Hepburn (The Trojan Women, 1971) vagy Tom Courtenay (The Day the Fish Came Out, 1967).



Mozimánia és filmkritika - barangoljon dossziénk cikkei között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!