Megtelt a Mazsola: van igény a családi napközire

Immár telt házzal működik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kiskanizsai családi napközije. A három csoport kielégíti az igényeket, újabb indítását egyelőre nem, de további minőségi fejlesztéseket terveznek.

Horváth-Balogh Attila

Madarászné Kele Márta intézményvezető elmondta: elsőként a Bóbita csoport indult el 2008 februárjában, azt követte egy évvel később a Huncutka, s a legfiatalabb, a Mazsola idén februárban kezdhette meg működését. Mindegyik csoportban hét gyermek lehet a törvényi előírás szerint, így egy-egy napon összesen 21 gyermeknél több nincs a családi napköziben. Viszont időszakosan tudják fogadni azokat is, akiket egy-két napig, egy hétig, vagy esetleg még tovább nem tudnak hol elhelyezni a szülők – ők azonban csak akkor „férnek be” a létszámba, ha abból hiányzik valaki betegség vagy nyaralás miatt. Az intézményvezető jelezte: mivel valószínűleg ezen a nyáron is lesz szabad kapacitásuk, várják az újabb igénybejelentéseket és a gyerekeket 20 hónapostól 5 éves korig.


– Az új csoportnak külön szobát alakítottunk ki, s további fejlesztések is szerepelnek a terveink közt – tette hozzá Madarászné Kele Márta. – Bár most telt ház van, költözésre még nem gondoltunk, mert szeptemberben több gyermeket is elvisznek tőlünk óvodába. Amennyiben a későbbiekben olyan mértékű lesz az igény, akkor kell majd megvizsgálni, hogy az épület alkalmas-e a negyedik csoport elhelyezésére. Addig inkább a minőségi fejlesztésekre helyezzük a hangsúlyt: az udvarra szeretnénk egy pavilont, melynek költségeit jelentős mértékben finanszírozzák a szülők. Ezen kívül összenyitunk két csoportszobát, hogy ha nagyobb benti rendezvényeink vannak, jobban elférjünk. A legnagyobb álmunk pedig egy sószoba, aminek a helye már megvan, csak a kialakításához szükséges pénz hiányzik még – ez ügyben az önkormányzattól remélünk segítséget.


HA NEM ELÉG A BÖLCSŐDEI FÉRŐHELY
A gyermek egyéves kora után lehetősége van a szülőnek gyes mellett elhelyezkedni, ezzel a lehetőséggel azonban csak az tud élni, akinek sikerül megoldani gyermeke napközbeni felügyeletét. Ez nem könnyű, ugyanis a városok bölcsődéiben általában helyhiány van, ami miatt sok felvételi kérelmet vissza kell utasítani. A kistelepüléseken pedig még ennél is rosszabb a helyzet. A hiányzó férőhelyek pótlására szolgálhat a családi napközi. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!