Fókuszban a gyermekszegénység

Fókuszban a gyermekszegénység címmel, a külügyi tárcától elnyert pályázati támogatással rendezett csütörtökön konferenciát a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület (NCKE).

Kelemen Valéria

A Halis könyvtárban Lengyák István, a NCKE soros elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a gyermekszegénység kérdését áttekintve Cseresnyés Péter polgármester nyitotta meg a konferenciát. A korreferátumokat kezdő Kiefer Károly, a 310 hátrányos helyzetű gyermekkel működő csapi Térségi Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója remek példákat (farmergazdaság, Cseuro, mint fizetőeszköz, szakács és kőműves szakmák oktatása) adott a szegénység elleni küzdelemre, majd a miklósfai iskolaigazgatót, Sajni Józsefet Váradi Lászlóné, a kanizsai CKÖ elnökhelyettese követte, a roma gyerekek felzárkóztatását segítő hét végi kollégium bemutatásával.


Budavölgyi Kálmán, a NCKE ügyvezető elnöke a civil szektor térségi szponzorációval megvalósított, 2004 óta tartó Alig-Vár Jótékonysági gyermektáborát méltatta, majd a témához kapcsolódva nyílt meg a Kanizsai Fotóklub (Szakony Attila, dr. Simán László, Zágon László) Fókuszált gondok című kiállítása. A június 16-áig látogatható tárlat képei - mint a Külügyminisztérium munkatársa, Szalmási Gabriella hangsúlyozta - rádöbbentenek arra, milyen helyzetben vannak manapság a szegény gyerekek, hozzánk közel, s tőlünk távol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!