Kányadombi indiánok: bemutató Szentpéterúron

Ifjúsági regényből forgattak filmet, amely ráadásul a Pacsán felnőtt író, Kiss Dénes tollán született meg 1970-ben. A Kányadombi indiánokról van szó. Szombaton mutatták be Szentpéterúron.

Arany Horváth Zsuzsa

A regény sztorija: a Luca-napi köszöntések éjszakáján betörik egy ablak a faluban, és minden gyanú az Indián őrsre terelődik. Az őrs nyomoz, hogy megtalálják a valódi tettest,az indián becsület védelméről van szó. Végül sikerrel járnak, s a felnőttekkel is rendeződik minden.

A film helyszínét Moharos Attila az eredeti, azaz a pacsai közelében kereste, s találta meg Szentpéterúron. A szerencse a szereplőválogatásnál is elkísérte, az egerszegi színházban játszó gyerekekkel elégedett. A filmben a színház színészei is szerepelnek, Besenczi Árpádot, Tánczos Adriennt, Czegő Terézt láthatjuk majd a tévében.

Az író Kiss Dénes, (aki Pacsán, 1936. január 1-jén született, s a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjat is elnyerte 1999-ben) korábban maga is ellátogatott a forgatásra.

Jóllehet, sok az önéletrajzi elem, mégsem róla szól a könyv. Tudni kell még róla, egy 1956-ban megjelent verse miatt 1957-ben kizárták az ország összes főiskolájáról és egyeteméről. 1996-ban a Magyar Művészeti Akadémia tagjai közé választották. Versek mellett ír novellákat, kritikákat, nyelvészeti tanulmányokat. Fordít orosz, német, észt, finn költők műveiből. Eddig több mint 60 kötete jelent meg.

A filmbemutatót nagy érdeklődés mellett tartották szombaton Szentpéterúron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!