Feljelentést tett az ÁSZ a fővárosi önkormányzatnál talált szabálytalanságok miatt

Büntetőfeljelentést tett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a fővárosi önkormányzatnál talált hiányosságok és szabálytalanságok miatt. A számvevőszék az önkormányzat 2009 és 2010 első féléve közötti működését vizsgálta.

MTI

Az ÁSZ-vizsgálatról Bagdy Gábor, az október óta új vezetésű önkormányzat pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettese és Sepsey Tamás, az ÁSZ főigazgató-helyettese tartott sajtótájékoztatót a budapesti Városházán, kedden.
   
Sepsey Tamás az MTI kérdésére elmondta, hogy a feljelentést az V. kerületi rendőrkapitányságon tették ismeretlen tettes ellen, és már el is rendelték a nyomozást annak kiderítésére, történt-e bűncselekmény. Közölte, hogy a költségvetési kiadások teljesítése során a gazdálkodás folyamatában kulcsszerepet betöltő belső kontrollok, ellenőrző mechanizmusok (szakmai teljesítményigazolások, utalványok ellenjegyzése) gyengék voltak, vagy nem működtek.
 
Mint mondta, feltételezhető több megbízásnál is, hogy vagy nem volt teljesítés, vagy az nem volt arányban a kifizetett összeggel. Példaként említette, hogy találtak 4-5 millió forintos szóbeli tanácsadásról szóló megbízásokat is, továbbá olyan tanulmányokat, amelyek korábban már máshol megjelentek. Közölte, hogy az ÁSZ öt szakmai teljesítést igazoló személyt jelölt meg felelősként (a jelentésben név nélkül), közülük egy jelenleg is hivatali köztisztviselő.
   
Az ÁSZ azt javasolta a fővárosnak, hogy a 2006 és 2010 közötti kifizetésekkel kapcsolatban végeztesse el a megbízási szerződéskötések jogszerűségi vizsgálatát.
Ezzel kapcsolatban Tarlós István főpolgármester az ÁSZ elnökének korábban azt írta: a feltárt esetek viszonylag nagy száma alapján joggal merül fel a 2006-2010 évek valamennyi megbízási szerződésére és a kapcsolódó kifizetésekre vonatkozó vizsgálati igény.
   
Bagdy Gábor megköszönte az ÁSZ vizsgálatát, ami az önkormányzat belső működési rendjének hiányosságaira, ellenőrzési problémáira mutatott rá. A városvezető arról beszélt, hogy számukra előnyös, hasznos és tanulságos az ÁSZ-vizsgálat, mert segít az előző időszak hibáinak feltárásában és kijavításában. Elmondta, hogy a jelentés segít megismerni az előző városvezetés által hátrahagyott örökséget, ami azonban újabb kihívásokat is jelent a mostani vezetés számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!