Diszkótragédia - A hónap végig dolgozzák ki a jogszabály-módosítási javaslatot

A hónap végéig kell kidolgoznia a tömegrendezvények megtartására alkalmas vendéglátó-ipari egységeket érintő jogszabály-módosítási javaslatot a négy minisztérium munkatársaiból álló munkacsoportnak - mondta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára csütörtökön a múlt szombati diszkótragédia kapcsán sajtótájékoztatón, Budapesten.

MTI

 


Az államtitkár az engedélyezési szabályok szigorítását kezdeményező polgármesterek és az országos önkormányzati érdekszövetségek vezetőinek részvételével tartott egyeztető fórum után elmondta: sokkal szigorúbb előzetes kontroll kell a jövőben ahhoz, hogy a nagy tömeget befogadó szórakozóhelyek működhessenek.
  
 Kitért arra, hogy jelenleg nem olyan szigorúak a vonatkozó törvények; például egy 2009-es kormányrendelet lehetővé tette, hogy a hatósági engedélyeket csak később, már a megnyitás után szerezzék be a szórakozóhelyek.
   
Hozzátette: "a bürokráciánál is van fontosabb, például az ember élete".
   
Az államtitkár szerint a jövőben erősíteni kell az ellenőrzés szerepét, így a működés ellenőrzését is, valamint meg kell teremteni az utólagos, rendszeres ellenőrzés lehetőségét, amelynek ki kell terjednie a működési engedélyekre is.
   
Kiemelte, hogy növelni kell, illetve a javaslatok értelmében a bevételhez kell igazítani a büntetések összegét, és a szankciónak elrettentő erejűnek kell lennie.
   
Az önkormányzatok képviselői javaslatot tettek egy koordinációs ellenőrző iroda létrehozására, amely összefogná a fővárosi kerületek szakhatóságait és irányítaná az ellenőrzéseket.
   
A sajtótájékoztatón jelen volt Láng Zsolt (Fidesz), a II. kerület polgármestere is, aki már korábban kezdeményezte: gondolják újra a kereskedelmi tevékenységek hatósági engedélyezését. Láng Zsolt 2010. december 8-án nyújtott be kérdést a témában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez.
   
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a kormány létrehozta az említett munkacsoportot. A kabinet január 31. után tárgyal a munkacsoport javaslatáról, és ha nemcsak kormányrendelet-, hanem törvénymódosítást is szükségesnek lát, akkor azt beterjesztik a parlament elé.
   
 Múlt szombat éjszaka a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány közlése szerint fulladás okozta. A történtek miatt a rendőrség hat ember ellen indított eljárást. A terézvárosi jegyző szerdán 90 napra bezáratta a szórakozóhelyet.

 


Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre:

Diszkótragédia: nincs rendben a jogszabályi háttér

Diszkótragédia: szabadlábon az egyik gyanúsított

Tömegrendezvények Zalában: biztonságosak-e az épületek a megyében?

Diszkótragédia: kérdések és találgatások a szándékos pánikkeltésről, a késelésről és a halálesetekről

Ezek is érdekelhetik