Megölt három brit katonát az afgán hadsereg egyik kommandósa

Három brit katonatársával végzett közös járőrözés közben egy afgán kommandós kedden a dél-afganisztáni Hilmend tartományban - közölte egy helyi biztonsági forrás.

MTI

Az afgán védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a Laskargáh tartományi székhely közelében történt incidensben további négy brit katona megsebesült. A támadást az afgán hadsereg egyik szóvivőjének közlése szerint rakétagránáttal hajtotta végre az elkövető, aki a történtek után elmenekült; keresése folyamatban van. Az ügyet a NATO és Afganisztán által közösen felállított csapat vizsgálja.
   
A NATO közleményben tájékoztatott a katonák haláláról, de nemzetiségüket - szokás szerint - nem közölte. A nemzetközi erők élére nemrég kinevezett David Petraeus amerikai tábornok közleményben nyilvánította ki részvétét az áldozatok családjának, s az afgán és külföldi szövetséges erők egységes harcára szólított fel az afganisztáni biztonság megteremtése érdekében.
   
"Ez egy egységes, közös misszió, amelyben az afgán és a szövetséges csapatok együttes erőfeszítéssel harcolnak a tálibok és más szélsőséges lázadók ellen - szögezte le Petraeus. - Nagy áldozatokat hoztunk együtt, és biztosítanunk kell, hogy az erőink közötti bizalom tartós maradjon közös ellenségeink legyőzése érdekében."
   
Az atlanti szövetség egyik tisztségviselője elmondta, hogy Hamid Karzai afgán elnök levélben fejezte ki részvétét, és bocsánatot kért a történtekért.
   
Tavaly novemberben egy afgán rendőr öt brit katonát ölt meg, egyértelmű jeleként annak, hogy még komoly nehézséget jelent az afganisztáni biztonsági erők kiképzése. Az ázsiai ország déli részén fekvő tartományban mintegy 9 ezer brit katona teljesít szolgálatot a NATO vezette erők részeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!