Ötletgyáros lélek: autólopás jelző készüléket fejlesztett ki

Casanova-kártya és SOS autólopás-jelző készülék. Két ötlet, melyek befektetőre várnak. Első hallásra akár bolondériának is tűnhetnek, ám gondoljunk bele: mindennapi életünkben hány olyan találmányról tudunk, melyek nem a világmegváltás szándékával születtek, mégis jó, hogy vannak?

zaol.hu

A Gelsén élő Doszpot Ferenc érdekes ember. Rajzol, autót szerel, mellesleg a számmisztikán alapuló kártyát talál ki, s az autótolvajok ellenében is gondolkodik. A ma már az édesanyjával élő férfi a gyermekkorát még intézetben töltötte, ott hozta össze magánya a rajzolással.

- Mivel anyámhoz, apámhoz nem fordulhattam a gondjaimmal, bajaimmal, rengeteget olvastam és rajzoltam - idézte fel a régi időket Doszpot Ferenc. - Ezek voltak az én mentsváraim. A rajzolás, a grafika máig elkísér, igaz, kicsit továbbfejlesztettem: hírességeket rajzolok meg, s az igazán jól sikerülteket dedikáltatom is azokkal, akikről készültek. Papírra vetettem már többek közt Diana hercegnőt, Bill Clintont, George Clooney-t, a legfrissebb rajzom Eszenyi Enikő színművésznőt ábrázolja. Ezt a képet személyesen szeretném elvinni hozzá, hogy ellássa kézjegyével, ezért nemrég jelentkeztem a Megasztárba. Nem mintha jó hangom lenne, de mindenképpen tudni akarom, hogy a művésznő mit szól hozzá.


A férfi hozzátette: úgy gondolja, rajztehetsége isteni adomány. Gyorsan elhessegeti a még fel sem tett kérdést: nem, nem bigott hívő. Ezzel együtt meggyőződése, mindenkiben ott szunnyad valami olyan, fentről kapott adottság, amit ki tud bontakoztatni, ha megvannak hozzá a lehetőségek és a szükséges feltételek. Neki mindez nem adatott meg, abban az időben, amikor még gyerek volt, nem illett istenadta tehetségre hivatkozni, sőt. Az intézetben meglehetősen szigorú szabályokat diktáltak, s rögtön megtoroltak mindenféle vallási jellegű kilengést.

Közben kitanulta a karosszéria-lakatos szakmát, elmélyedt a számmisztikában, a horoszkópokban, s rátalált a másik spirituális szálra, mely Casanovához vezet. Úgy érzi, lelki azonosság fűzi a XVIII. század kalandor, nőfaló kéjencéhez. Számára Casanova élete a sors és a vak szerencse szimbóluma, ezért is nevezte el róla a számokon, egészen pontosan a lottón alapuló kártyáját, mellyel - ha nem éppen szerencséje kikutatására használja valaki - többféle játék, például ulti, vagy huszonegyezés is űzhető. 

- A lottó zseniális találmány, mert a legszegényebbekhez is eljuttatja a gazdagság ígéretét - vallja a „hobbifeltaláló”. - Az én kártyám pedig abban próbál segíteni, hogy mindenki megtalálja a maga számait, melyeket megtehet. A lottó 90 számát 90 számozott lap szimbolizálja. Ötöt kell húzni a négy színű pakliból, melyeket szerencseszimbólumokkal, lóherével, patkóval, dobókockával, szerencsemalaccal illusztráltam - magyarázta.

Persze, az emberben önkéntelenül is felvetődik a kérdés: ha a dolog működik, miért nem lett még milliomos Doszpot Ferenc? A férfi azt válaszolta: a Casanova-kártya nem ígér telitalálatot, s örülni kell a kisebb nyereményeknek is. Mint mondta, ő már vagy egy tucatszor nyert - legnagyobb sajnálatára azonban ötöse még valóban nem lett. Másképp nem keresne befektetőket a kártya gyártásának beindításához. Bár szerepelt már több országos médiumban is, eddig csak olyanok jelentkeztek nála, akik számára előnytelen feltételeket ígértek. Ez az oka annak, hogy találmánya immár több éve a fiókban lapul.

Van egy másik ötlete is Doszpot Ferencnek, ez pedig az SOS autólopás-jelző készülék. Lényege: az autó hátsó lökhárítójába beépítenek egy SOS feliratú, ledekből összeállított kijelzőt, mely kívülről nem látszik, mert a jármű színére fújják. Ez indítás után villogni kezd, ám a gépkocsivezető, a jármű igazi tulajdonosa egy rejtett kapcsolóval inaktiválhatja. Ha illetéktelen köti el a járgányt, aki nem tudja, hol a kapcsoló, a villogó menetközben folyamatosan működik, s figyelmezteti a mögöttes haladót, esetleg a rendőrjárőrt arra, hogy bűncselekmény történt. A tolvajnak így nem sok esélye van elvegyülni a forgalomban.

- Megkerestem ötletemmel az egyik biztosítót és a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is. Utóbbitól például azzal utasítottak el, hogy több gépkocsitípus esetében nincs a kocsi hátulján alkalmas hely a kijelző elhelyezésére, s azt a hatályos jogszabályok amúgy sem teszik lehetővé. Ellenben javasolták, hogy inkább a rendszámtábla mögé integráljam. Azt hiszem, még egy kicsit tökéletesítenem kell a dolgot...



Casanova
Casanova színészcsaládban született 1725-ben. Igazi kalandor volt, a szó legszorosabb értelmében. Néha ölébe hullott minden, siker, nők, pénz, csillogás, máskor meg nyomorgott, börtönben senyvedett. Eredetileg papnak készült, de mozgalmas élete során volt csodadoktor, pszichológus, hazárdjátékos, színházi hegedűs, diplomata és az inkvizíció titkos ügynöke is. A megtévesztés mestereként mindenkit le tudott venni a lábáról. Végtelenül művelt és kifinomult személyiséggel rendelkezett, kitűnően társalgott, féltucatnyi nyelvet beszélt, páratlan intellektualitásának nem tudtak ellenállni a nők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!