Mérleg híján törlik a céget

E héttől már csak elektronikus úton nyújthatják be a cégek az éves mérlegadataikat. A tavaly módosított törvény szerint az április 30. utáni mérlegfordulójú beszámolókra vonatkozik az elektronikus kötelezettség.

Hajdu Péter

A mérlegbeszámoló benyújtására vonatkozó határidőt figyelembe véve, május végéig kell benyújtani első alkalommal kötelezően elektronikus úton a beszámolókat. A változásnak jelentősége van a gyorsaság, az ellenőrzés tekintetében is.

Mint érdeklődésünkre dr. Tihanyi Zsuzsanna, a Zala Megyei Bíróság cég- és felszámolási csoportvezetője elmondta, a kormányzati portálon, az ügyfélkapun kell leadni az elektronikus nyomtatványokat, amelyeket a cég kijelölt vezetői, illetve a megbízott jogi képviselői -  például a könyvelője - is elláthatják elektronikus aláírással. Ha azonban ezt elmulasztják, és lejár a 30 napos letétbe helyezési, valamint a közzétételi határidő, a céginformációs szolgálat ezt automatikusan jelzi az adóhatóságnak. Az APEH ellenőrzi a mérlegbeszámolók időben történő elkészültét. 
A cégbíróság megyei vezetője elmondta, az adóhatóság 15 napot ad a hiányosság pótlására, s ha az nem történik meg, 60 napra felfüggesztik a vállalkozás adószámát. Ha ennek hatására sem teljesíti a vállalkozás a beszámoló közzétételének kötelezettségét, ezt elektronikusan jelzik a bíróságnak. Ekkor újabb 15 napos határidő áll rendelkezésre a pótlásra, s ha az is sikertelen, akkor a vállalkozást megszűntté nyilvánítják.

Alapesetben tehát még nem telt le az első határidő, azonban, mint a cégbíróság vezetője elmondta, két speciális esetben már igen. A felszámolás és a végelszámolás keretében megszűnő vállalkozásokról van szó, ugyanis e speciális esetekben a vállalkozás vezetőjének a felszámolás, végelszámolás megkezdésekor a tevékenységet lezáró mérleget kell küldenie. Az adóhatóság, mint dr. Tihanyi Zsuzsanna elmondta, emiatt már mintegy 100 hiányosságról értesítette a cégbíróságot. A bíróság azonban ezekben az esetekben nem kezdeményezett törvényességi eljárásokat, mivel a cégeljárásról szóló törvény nem teszi lehetővé felszámolás alatt levő cégek törlését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!