Megszűnt a lomizók kincsesbányája a zalai megyeszékhelyen

Minden háztartásban elérkezik az a pillanat, amikor egyszerre megy tönkre minden. Mondhatni az a legrosszabb, amikor hiábavaló a hűtőbe pakolni, mert melegebb van odabent, mint a konyhában, no és a mosógépnek is pont akkor jut eszébe, hogy felmondja a szolgálatot.

Sinkovics Eta

- Kihívtuk a szerelőt, de olyan összeget mondott, hogy arra jutottunk, nem érdemes megcsináltatni a készülékeket, amúgy is kiszolgálták az idejüket -  meséli az esetet egy házaspár. Fogalmuk sem volt, mit kezdenek a működésképtelen gépekkel, mindenesetre felkerestek egy szaküzletet, ahol a megvásárolt áru kiszállításakor felajánlották, elviszik a régit. Nagy kő esett le a szívükről, mondván, nem kell az eltűntetésükről nekik gondoskodni.
2004-től előírás, abban az esetben, ha valaki elektronikai készüléket vásárol, a kereskedő köteles átvenni a régit. 

- A vásárlók többé-kevésbé tisztában vannak ezzel az eljárással  - tájékoztat Vincze Zsolt, a zalaegerszegi Euronics Áruház vezetője.  - A régi készülékeket az üzletben helyezzük el, rövid ideig itt tároljuk, s azután egy velünk szerződésben álló cég elszállítja. Éppen múlt héten történt nagyobb szállítás, de már ismét gyűlnek a használaton kívüli elektronikai eszközök. Igaz, az üzletvezető a tapasztalatokat megosztva elmondja, korábban, a gazdasági válságot megelőző években ez a folyamat gyorsabb volt. 

- De természetesen más tényezők is befolyásolják, a családok mikor vonják ki a forgalomból háztartási készülékeiket. Ilyen időszak például a nyár, ez az évszak a hűtők cseréjének a szezonja, főleg ha meghirdetett akcióval is párosul.

Vincze Zsolt hozzáteszi, működésképtelen háztartási gépet is átvesznek, ám abban az esetben nem, ha például a készülék hátuljáról hiányzik a hűtőrács vagy szét van fabriákálva. Mosógépet, fagyasztót, porszívót, tévét adnak be a vásárlók általában cserére. S hogy milyen állapotban? 

- Nagyon rossz. Tudni kell, hogy amíg régebben gyakran megszabadultak a még viszonylag működőképes készülékektől, addig most teljesen tönkrement állapotban hozzák be. Szerintem a válság miatt is úgy vannak az emberek, amíg lehet, kihasználják a gépeket, tényleg akkor cserélik le, amikor teljesen tönkrement vagy amikor már gazdaságtalan a használatuk és a javításuk.

A városban már javában folynak a tavaszi lomtalanítások. Gecse László, a ZalaDepo Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója utal arra, hogy a klasszikus, régi, kirakódos forma nincs már. Tavaly óta nem tehetik ki a lakók a családi házas övezetekben sem az utcára a kiszórni szánt felesleget, kerítésen belül kell tárolni, amit bejelentésre a szolgáltatást végzők elszállítanak. Evvel elejét vették a holmik szétturkálásának. A lakótelepeken, ugyancsak előre megbeszélve, kontéreket visznek ki megadott időpontban.

- Általában két-három autóval dolgozunk, külön szedik a hasznosítható hulladékot, így viszik be a volt laktanyába, ahol erre kijelölt területeink vannak  - vázolja az ügyvezető igazgató. Hozzáteszi azt is, előfordul, hogy a limlomban találkoznak televízióval, háztartási gépekkel, de már nem igazán jellemző.

Ennek az az oka, hogy a közületektől folyamatosan átvesszük a kiszuperált elektronikai készülékeket, amelyeket a lakosságtól két hulladékudvarban, a Pláza mögötti részen és Buslakpusztán fogadjuk reggeltől estig. Utóbbi esetben igazolni kell, hogy az illető a ZalaDepóval kapcsolatban áll, azaz fizeti a kommunális költségeket - nyomatékosította Gecse László.

Úgy látszik, az emberek ismerik e helyeket, mert a hulladékudvarban is garmadával található használaton kívüli hűtőszekrény, gáztűzhely, mosógép, centrifuga...

- Korábban rettenetes állapotok uralkodtak az utcákon lombtalanításkor. A lomisok minden használhatót kiszedtek a kitett holmikból. Ez azért sem maradhatott így, mert a régi készülékekkel foglalkozó hasznosító a hiányos berendezéseket nem veszi át. Azt tapasztalom, hogy a mai technikai színvonalon egyre kevesebb javítható, szétszedhető gép van, inkább csak kidobható... Ezt látom a tévénél, rádiónál, mikrohullámú sütőnél, porszívónál - érzékelteti a helyzetet Gecse László.

Fercsák Tamás évtizedeken át a közelmúltig foglalkozott háztartási gépek javításával. Azt mondja, a régi típusú hűtőszekrényeket nem lehet megjavítani, a maiakat már környezetbarát technológiával gyártják. Modern készülék esetében pedig megfontolandó a javíttatás, amennyiben például 30-40 ezer forintos alkatrészt kell cserélni a 70 ezer forintos készülékben. A mosógépeknél az Energomat család kikopik, a típust akár 20-30 évig is használták az emberek. Tapasztalata szerint a mai készülékeknek 6-7 év a kifutási idejük, ezeknél sem éri meg igazán drága alkatrész megvásárlásával kihúzni az időt. Úgy véli, mindenki előtt ismert, a fogyasztói társadalom felé tendálunk. A nyolcezer forintos porszívó javítását el kell felejteni, a tönkrement hajszárítót, kenyérpirítót pedig lassan el kell dobni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!