Kora délutánig 23 járatot indított Ferihegy (frissítve)

Kedden kora délutánig 23 járat indult el Ferihegyről, a Malév gépeinek jelentős része is felszállt - közölte Szilágyi Károly, a Budapest Airport (BA) kommunikációs vezetője.

MTI

Brüsszel: lassan, de nyílik az európai légtér

Az európai légi járatok körülbelül fele közlekedik már kedden az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérhasználati tilalom fokozatos feloldásának köszönhetően - közölte a légtér ellenőrzésével megbízott nemzetközi szervezet, az Eurocontrol Brüsszelben. Jelezte azt is, hogy hétfőn ennél jóval kevesebb tudott repülni, a járatok mintegy 33 százaléka.
Az Európai Bizottság szóvivője a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kontinens légi közlekedésében a lassú javulás jelei mutatkoznak. Hozzátette, hogy járatkimaradások még a hét hátralévő részében is várhatók. Helen Kearns leszögezte: az uniós végrehajtó testület elégedett azzal, hogy a korábbinál több járat tudott elindulni, még akkor is, ha a fejlődés fokozatos és lassú. Rendkívüli helyzetről van szó, amelynek rendezése még napokon át feladatot ad az illetékeseknek - fejtette ki. A bizottság szóvivője azt is elmondta, hogy az uniós tagállamoktól még nem érkezett kérés a légitársaságokat segítő állami támogatások engedélyezésére. Hozzátette, hogy ez még túl korai is lenne, a társaságok még maguk sem tudták felmérni a károkat.
   
Az Európai Unió tagországainak közlekedési miniszterei - az Eurocontrol és más szakértői fórumok véleményét meghallgatva - hétfőn állapodtak meg abban, hogy fokozatosan enyhíteni fogják a légtérhasználatra vonatkozó korlátozásokat, amelyeket az izlandi vulkánkitörés miatt kellett elrendelni. Megállapodásuk nyomán kedd reggeltől folyamatosan növekszik a légi forgalom a kritikusabb térségekben is. A brüsszeli szóvivő Amszterdamot, Párizst és az olasz repülőtereket említette, ahol látványos közlekedés újrafelvétele. Az Eurocontrol közlése szerint a nap folyamán ezzel együtt a szokásos 27-28 ezer repüléssel szemben csak mintegy 14 ezer járattal lehet számolni.



Ismét korlátozták a repülést a magyar légtérben

Újra korlátozzák a légi forgalmat kedden hajnali 2 órától a Balassagyarmat-Szentgotthárd vonaltól nyugatra eső ellenőrzött légtérben, miközben a becslések szerint csütörtökre normalizálódhat a légi közlekedés Európában.
A légi forgalmat újra korlátozták a kedden hajnali 2 órától a Balassagyarmat-Szentgotthárd vonaltól nyugatra eső ellenőrzött légtérben, 6000 méter alatt. Az ettől keletre eső légtér kedden 9.30 óráig biztosan nyitott lesz - közölte Fehér Imre, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. szóvivője kedden reggel. Jelenleg Ferihegyen szabad a forgalom, de a járatok csak akkor tudnak közlekedni, ha a célállomás fogadni tudja azokat. Az ellenőrzött légtérben - háromezer és hatezer méter között - szabad a  repülés, és a lezárt légtérrész, 7500 méter felett nyitott az átrepülő  forgalom számára.



Kedd estig meghosszabbították a légtér zárlatát Németországban

Kedd estig hosszabbították meg a légtér zárlatát Németországban - jelentette be a langeni repülésbiztonsági hatóság szóvivője. A hivatal képviselője szerint az újabb határidő este 20 óra. A hamufelhő elkerülése érdekében kis magasságban történő, különleges engedélyhez kötött repüléseket ugyanakkor engedélyezik. Az engedélyezett magasság 3000 méter.

Ennek keretében a Lufthansa keddre 200 járatot tervez, ami különben töredéke a szokásos napi csaknem 2000-nek. A korábbi döntés értelmében a zárlat 14 óráig lett volna érvényben. A hatóságok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a helyzet a vulkáni hamu terjedésének, illetve az időjárás alakulásának a függvényében változhat. 
Ezt erősítette meg délelőtti rendkívüli sajtóértekezletén Peter Ramsauer közlekedési miniszter is. Ramsauer - akit a zárlat ellenzői a válságkezelés állítólagos mulasztásai, illetve a zárlat kapcsán élesen bírálnak - hangsúlyozta: egy válságstáb állandóan ülésezik, és folyamatos kapcsolatban áll a többi európai uniós ország illetékes hatóságaival is.
   
Ugyancsak kedd délelőtt jelentették be, hogy a korlátozásokat leghevesebben bíráló és eltúlzottnak tartó Lufthansa légitársaság a Max Planck Intézettel együttműködve délután önálló légtérvizsgálatot hajt végre a vulkánihamu-koncentráció mérésére. A légitársaság szóvivője szerint a Lufthansa különleges légibusza olyan adatokat igyekszik gyűjteni, amelyek valóban mértékadóak lehetnek a légi közlekedés németországi, illetve európai korlátozásának fenntartása, illetve remélt feloldása szempontjából.
A repülésbiztonsági hivatal korábban végzett hasonló vizsgálatának eredményeit még nem tették közzé.



"Valószínűtlen" az angol repülőterek megnyitása

Újabb izlandi vulkáni hamufelhő tart a brit légtér felé, ezért szakértők szerint "valószínűtlen" a brit légiforgalom zömét lebonyolító dél-angliai - köztük a londoni - repülőterek keddi megnyitása.
A brit országos légi irányítási szolgálat (NATS) kedd délelőtt közölte, hogy az újabb hamufelhő miatt a korábbi, valamelyest derűlátó légtérnyitási menetrend felülvizsgálatára kényszerült. A felhő Észak-Írország felől tart délkeletre, és éjszakára beborítja az ország nagy részét. Emiatt valószínűtlen, hogy a déli országrészben kedden megindulhat a légiforgalom - mondta a NATS illetékese kedd délelőtt a BBC-nek.
A brit repülőterek naponta 5500 járatot és több mint félmillió utast fogadnak és indítanak. Az utasforgalom felét a két legnagyobb londoni repülőtér, Heathrow és Gatwick bonyolítja le. Heathrow-n naponta átlagosan 1250 járat és 180 ezer utas, Gatwicken hatszáz járat és 77 ezer utas fordul meg. Heathrow a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőtere.
A NATS kedd délelőtt kiadott hivatalos tájékoztatása szerint Skócia légtere részlegesen megnyílhatott, és a főváros, Edinburgh repülőtere üzemel.
   
A szolgálat közölte ugyanakkor, hogy Nagy-Britannia többi országrészének légterére 20 ezer láb - hatezer méter - alatti magasságokban változatlanul korlátozások vannak érvényben. A brit polgári repülésügyi hatóság (CAA) azt lehetővé tette, hogy az utasszállító repülőgépek a hamufelhő felett, 20 ezer lábnál nagyobb magasságban közlekedjenek.
Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a brit légtér jelentős részében kedden csak az átrepülő forgalom volt lehetséges utazómagasságon haladó repülőgépek számára, a fel- és leszállás nem.
A brit kormány előző nap hadihajókat vezényelt európai kikötőkbe a légtérzárlat miatt a kontinensen rekedt britek hazatérésének segítésére. Ezt a gesztust azonban a komptársaságok szükségtelennek minősítették, mondván: akik eljutnak a franciaországi kompkikötőkbe, azok valamelyes várakozás után mindenképpen át tudnak kelni a Csatornán.
A kormány a királyi haditengerészet zászlóshajóját, az Ark Royal repülőgép-hordozót, valamint az Ocean helikopterhordozót mozgósította. Szakértők szerint az Ark Royal egy-egy menetben ezer, az Ocean kétezer civil utast tud fedélzetére venni.
   
William Gibbons, a brit polgári hajózási szövetség igazgatója azonban a keddi The Timesnak azt mondta: "elsietettnek" tartja a hadiflotta mozgósítását, mivel nincs kapacitásszűke a kompjáratokon, az angliai kompkikötők jelenleg nyári napokra jellemző utasforgalmat bonyolítanak le, de annál nem nagyobbat.
A hétvégi beszámolók mindazonáltal még arról szóltak, hogy a komptársaságok hajóira napokra előre elfogytak a jegyek. A Royal Navy egy harmadik hajója, az Albion csapatszállító kedden a spanyolországi Santander kikötőjében vette a fedélzetére a brit hadsereg Afganisztánból visszatérő egyik lövészezredének tagjait. A brit utazási irodák szövetségének (ABTA) becslése szerint a múlt csütörtök óta érvényben lévő brit légtérzárlat miatt 150 ezer brit állampolgár nem tudott eddig hazatérni külföldről.



WHO: az európai légtér hamufelhője nem veszélyezteti az egészségetű

Az Egészségügyi Világszervezet - szemben korábbi véleményével - kedden Genfben azt közölte, hogy az izlandi vulkánkitörés nyomában az európai légtérbe került hamufelhő nem jár egészségi kockázatokkal.
Dr. Carlos Dora elmondta, hogy Európa legnagyobb részében a hamufelhőből érkező szennyezés nem éri el a föld szintjét.



A olasz repülőtereken elkezdték a forgalom folyamatos megindítását

Kedd reggel fokozatosan megindították a közlekedést az észak-olaszországi repülőtereken a belföldi járatok viszonylatában.
Nyolc óra után Milánóból szállt fel egy-egy gép Palermo és Bari úticéllal. Ezt követően Verona, Torino, Velence és a térség más légikikötői is indítottak, illetve fogadtak repülőgépeket. 
A római Leonardo da Vinci repülőtérről elindult az amszterdami és a prágai járat - közölte az olasz légügyi hatóság, az ENAC egyik illetékese. 
Hivatalos becslések szerint az izlandi vulkánkitörésből származó felhő miatt törölt járatok 5-10 millió euró veszteséget okoztak naponta az olasz légiforgalmi ágazatnak. A legnagyobb veszteséget az egy éve bankcsőd miatt átszervezett Alitalia légitársaság könyvelhette el.



Csütörtökre vége a káosznak

Csütörtökre normalizálódhat a légi közlekedés Európában, ha a bajt okozó izlandi vulkán hamukibocsátása nem erősödik fel ismét - közölte a brüsszeli székhelyű nemzetközi légtérellenőrző szervezet (Eurocontrol) igazgatója hétfőn.

Bo Redeborn - aki azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy az Európai Unió tagországainak közlekedési miniszterei megállapodtak a légtérhasználat korlátozásának fokozatos enyhítésében - megerősítette: hétfőn a menetrendszerinti járatok 30 százaléka közlekedett az unióban. Kedden és szerdán is 10-15 százalékkal emelkedhet a közlekedő járatok száma.
    
Az Eyjafjallajökull tűzhányót körülrepülő helikopter pilótája közölte, hogy elkezdődött a lávaömlés, és sokkal kevesebb hamut lövell ki a vulkán. A kráter fölött úszó felhő javarésze alapvetően már párából és nem hamuból áll. Szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy a kitörés még nem ért véget, sőt a közelben lévő más tűzhányók is "beindulhatnak".
   
A miniszteri megállapodásnak köszönhetően kedd reggeltől fokozatosan növekedni fog a felszálló gépek száma. José Blanco spanyol közlekedési miniszter madridi sajtótájékoztatóján hozzátette, hogy a lépcsőzetes légtérnyitás kedd reggel, közép-európai idő szerint nyolc órakor lép hatályba.
   
A megállapodás alapján a légteret három zónára osztják: tiltott, akadálytalanul repülhető és kockázatosnak minősített körzetekre, az egyes zónák határait pedig mindig az adott országra jellemző meteorológiai viszonyok és a felhőzet függvényében határozzák meg a nemzeti közlekedési hatóságok.

 

OLDALTÖRÉS: Vulkánkitörés - a légtér zárlata a különböző európai országokban



Vulkánkitörés - a légtér zárlata a különböző európai országokban

A repülési tilalom előreláthatólag az alábbi időpontokig lesz érvényben a különböző országokban (közép-európai nyári időszámítás szerint, hétfő késő esti állapot):

Ausztria: hétfő reggel 5 órakor megnyílt a légtér



Vulkánkitörés - a légtér zárlata a különböző európai országokban

A repülési tilalom előreláthatólag az alábbi időpontokig lesz érvényben a különböző országokban (közép-európai nyári időszámítás szerint, hétfő késő esti állapot):

Ausztria: hétfő reggel 5 órakor megnyílt a légtér



Vulkánkitörés - a légtér zárlata a különböző európai országokban

A repülési tilalom előreláthatólag az alábbi időpontokig lesz érvényben a különböző országokban (közép-európai nyári időszámítás szerint, hétfő késő esti állapot):

Ausztria: hétfő reggel 5 órakor megnyílt a légtér

Belgium: kedd reggel 8 órától fokozatosan nyílik meg a légtér

Bulgária: a légtér hétfő este teljesen zárva volt

Csehország: hétfő 12 órakor 48 óra időtartamra megnyitották a légteret
   
Dánia: a repülőterek kedd 14 óráig zárva vannak
   
Egyiptom: több tucat induló járatot töröltek hétfőn
   
Észtország: kedd hajnali 3 órakor 6 óra időtartamra megnyílt a légtér
   
Fehéroroszország: 7000 és 11 ezer méter közötti magasságban korlátozzák a légi forgalmat, több, Minszkből induló járatot törölnek, vagy késleltetnek.
   
Finnország: újra meghosszabbították a légtér zárlatát legalább kedd 18 óráig
   
Franciaország: az Air France francia légitársaság keddtől normális rendben indítja hosszú távú járatait a fővárosból, és belföldi járatainak nagy része is elindul már
   
Hollandia: hétfő este három utasszállító gép elindult Amszterdamból tengerentúlra
   
Horvátország: vasárnap minden reptér megnyílt
   
Írország: kedd reggel 6-kor korlátozottan megnyílnak a repülőterek, az Aer Lingus reméli, hogy 15 órára helyreáll a menetrend, a Ryanair csak szerdán kezd járatokat indítani
   
Izland: minden repülőtér nyitva van, de Európába nem közlekednek járatok
   
Kanada: 9 belföldi járatot töröltek az ország keleti partján, ez az első közvetlen korlátozás az amerikai kontinensen a hamu miatt
   
Lettország: csak átrepülni szabad az ország felett legalább 6500 méteres magasságban
   
Litvánia: a légteret vasárnap este megnyitották.
   
Lengyelország: ismét bezárták a varsói, a lodzi és a krakkói repülőteret
   
Magyarország: újra korlátozzák a légi forgalmat kedden hajnali 2 órától a Balassagyarmat-Szentgotthárd vonaltól nyugatra eső ellenőrzött légtérben, 6000 méter alatt, ettől a vonaltól keletre reggel 8-ig  lehet repülni, ezt követően azonban várható, hogy erre a területre is kiterjesztik a légtérzárat
   
Nagy-Britannia: a skót légteret meg lehet nyitni kedd reggel 8 órakor, de az észak-írországi sorsa bizonytalan, Anglia egyes részein és Walesben kedd kora délután megnyílhat a légtér, de lehet, hogy éppen a legforgalmasabb területen, London felett nem
   
Németország: A német légtér hivatalosan kedden 14 óráig zárva marad, de a légitársaságok külön engedélyek alapján indíthatnak személyszállító járatokat, a Lufthansa bejelentette hétfőn, hogy azonnal újraindítja összes külföldre menő járatát, sőt kedden néhány belföldi járatot is elindítanak, az Air Berlin is elkezdte hétfőn újraindítani egyes járatait
   
Norvégia:  vasárnap este óta majdnem teljesen nyitva a légtér, és a fő repülőterek működnek
   
Olaszország: kedd reggel 8-ig zárva van minden reptér az ország északi részén
   
Oroszország: nyitva van a légtér és minden repülőtér
   
Románia: hétfőn 20 órakor megnyílt a teljes légtér
   
Spanyolország: minden repülőtér nyitva volt hétfő reggel
   
Svájc: kedd reggel 8-kor megnyílik a légtér
   
Svédország: a légtér nyitva van vasárnap óta a Stockholmtól 250 kilométerrel északra kezdődő északi országrészben, hétfőn 8 órakor részlegesen megnyílt a stockholmi Arlanda, Malmö zárva van
   
Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina: a légtér vasárnap megnyílt
   
Szlovákia: a légtér hétfőn 14 óra 30-kor megnyílt 12 órára
   
Szlovénia: hétfőn 6 órakor ideiglenesen megnyitották a légteret
   
Törökország: semmilyen légi forgalmi korlátozás nincs
   
Ukrajna: nyitva van a repülőterek zöme, köztük a kijevi

 

Korábbi híreink a kapcsolt anyagok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!