Fontos lenne a bírók teljesítményének értékelése (frissítve)

Egyelőre kísérleti, tesztidőszakban van a magyar bírók teljesítményét értékelő rendszer, amelyhez hasonló még nem sok helyen működik Európában sem, de bevezetése fontos lenne Magyarországon - mondta Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke hétfőn Zalaegerszegen, a Zala megyei összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón.

MTI

Az LB és egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke úgy fogalmazott: a néhány bíróságon kísérletképpen elindított rendszer az eddigi tapasztalatok szerint még mindig bonyolult, de a hasonló kezdeményezések Európában is gyerekcipőben járnak. 
Nagyon fontos lenne, hogy létezzen egy, a bírák működéséről valós képet adó értékelési szisztéma, amely azonban nem vesz el túl sok időt a bíráktól - jelentette ki Baka András.
A legfőbb bíró szerint a jól működő holland és finn példát is érdemes lenne tanulmányozni, mielőtt elkészülne és kiterjesztenék az értékelési, mérési rendszert. Az MTI kérdésére azt mondta: nem szívesen kötné határidőhöz, hogy mikortól működhetne ez a szisztéma Magyarországon, de azt nagyon fontosnak nevezte, hogy legyen.
   
A magyar bírósági rendszer helyzetét értékelve arról beszélt, hogy a bírók adminisztratív leterheltsége  rendkívül nagy mértékű, az Állami Számvevőszék megállapítása alapján is alulfinanszírozott a működés és elavult az informatikai rendszer, ugyanakkor egységesebb működésre is szükség van.

Nagyon sok a félreértés, amelyek szerint lassú lenne a magyarországi igazságszolgáltatás, és "nagy a szórás" az ítéletek között, mert nem elég egységesek, de úgy vélekedett, hogy mindez nem igaz a hazai bíráskodás egészére. Az ítélkezés lassúsága elsősorban a fővárosra és a központi régióra, valamint a kisebb bíróságokra igaz, és a bírók leterheltsége a legfőbb oka a hosszabb átfutási időknek vagy a nagyobb ügyhátraléknak - mondta Baka András.

A zalai bíróságok munkájáról Magyar Károly, a Zala Megyei Bíróság elnöke azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy a megyében az országosnál gyorsabb az ügyintézés, a fellebbezési arány pedig nagyjából megfelel az átlagosnak. 
A bíróság által a sajtónak kiadott adatokból kiderül: az országosan egytized százalékkal emelkedett ügyforgalommal szemben Zalában három százalékkal kevesebb ügy érkezett a bíróságokhoz. A csökkenés nem minden területre igaz, ugyanis a polgári és közigazgatási, de nem peres ügyek, valamint a szabálysértési és végrehajtói ügyek aránya akár 20 százalékot is meghaladó mértékben növekedett tavaly a megyében.


Megyei adatok:
A zalai bíróságok tevékenységéről közreadott adatok szerint a megyei bíróságon tavaly az elsőfokú polgári perek 72,1, a gazdasági perek 67,3, a közigazgatási perek 92,9, míg a büntető perek 64 százalékát egy éven belül befejezik. Ezek az adatok jobbak az országos értékeknél. A helyi bíróságokon még kedvezőbb a helyzet: a perek közel 90 százalékát egy éven belül befejezték.
Tavaly megyénk bíróságaira 3 százalékkal kevesebb ügy érkezett, ezek 35,9 százaléka, 11706 volt a peres ügy. Tavaly 32654 ügyet fejeztek be, többet mint amennyi érkezett.

Az összbírói értekezlet után a bírósági könyvtár előterében leleplezték dr. Degré Alajos jogtörténész, a megyei levéltár egykori igazgatójának mellszobrát, Béres János alkotását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!