Az Országos Választási Iroda apparátusa készen áll a második fordulóra

A választási szakapparátus készen áll arra, hogy törvényesen, szakszerűen, biztonságosan bonyolítsa le az országgyűlési képviselők választásának vasárnapi, második fordulóját - mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője pénteki, a választási felkészülésről tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

MTI

Virág Rudolf emlékeztetett arra: az április 11-i első fordulóban 119 egyéni és 146 területi listás mandátumot tudtak kiosztani, valamennyi egyéni választókerületi és területi választókerületi eredmény jogerőssé vált.
   
A vasárnapi második fordulóban összesen 121 mandátum sorsa dől el. Ebből 57-et az egyéni választókerületekben lehet elnyerni. A területei listákon az első forduló után nem tudtak szétosztani 6 mandátumot, ezek "felcsúsztak" az országos listára, ahol egyébként "alapesetben" 58 mandátumot osztanak ki. Így az 57 egyéni mandátum mellett 64 kompenzációs mandátum dől el a második fordulóban.
   
A második fordulóra az első fordulóban induló 810 egyéni jelöltből 167 maradt versenyben, 5 lépett vissza, így a szavazólapokon érvényesen szereplő jelöltek száma 4 választókerületben kettő, 53 választókerületben pedig három, ami - mint az irodavezető megjegyezte - a korábbiakhoz képest "visszafogottabb szám".
   
A második fordulóban 2.502 ezer választópolgár szavazhat, vasárnap reggel 6 órától 19 óráig 3.150 szavazókör lesz nyitva. Szavazni személyesen lehet, a választás érvényességének feltétele az, hogy a választásra jogosultak több mint negyede elmenjen voksolni az adott választókerületben, és az a jelölt nyeri az egyéni mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta.
   
Virág Rudolf hangsúlyozta: azoknak, akiknek a választókerületében második fordulót tartanak, ugyanoda kell menniük szavazni, ahol az első fordulóban voksoltak. Az érintett választópolgároknak kézbesített szórólapokon feltüntetett telefonszámokon érdeklődhet az, aki nem tudja, hová kell mennie szavazni. 
   
A második fordulóban 18.705, igazolással szavazó választópolgár van, 9 szavazókörben 500-nál több ilyen szavazót várnak, ezek közül 3 szavazókörben ezernél is több, igazolással szavazó voksolhat. Az igazolással szavazók fele 10-12 (zömében budapesti, illetve egy miskolci) szavazókörben voksolhat.
   
A külképviseleti szavazásról az irodavezető elmondta: mind az 57 egyéni választókerület érintett a második fordulóban. 85 külképviseleten lesz voksolás (három külképviseleten nincs szavazás: Brazíliavárosban, ahol már az első fordulóban sem volt, Rijádban, valamint Vilniusban).
   
A legtöbb választópolgárra Londonban (641), Brüsszelben (278), Dublinban (230) és New Yorkban (151) számítanak. A legkevesebb választót (egyet-egyet) Tuniszban, Iszlamabadban, Jekatyerinburgban, Mexikóvárosban, Szkopjéban, Bejrútban és Tiranában várják. A szavazás az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen már szombaton megkezdődik.
   
Az OVI biztosította, hogy valamennyi külképviseleti szavazást törvényesen lebonyolíthassák. A légi forgalom korlátozása miatt megszervezték, hogy az európai kontinensen személygépkocsival "gyűjtsék be" az urnákat, és úgy tűnik, nincs akadálya annak, hogy a távol-keleti és az amerikai szavazatok is időben, csütörtök éjfélig megérkezzenek az Országos Választási Központba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!