Sorscsapás! Jövedelme mindössze néhány ezer forint havonta

Majdnem nyolc évig ápolta édesanyját, majd anyósát az 56 éves pacsai Marczin Árpádné, aki szerettei halála után munkanélkülivé vált, s jövedelme mindössze néhány ezer forintra rúg.

Szabó Judit

- Nem bánom, hogy feladtam az állásomat, és a beteg édesanyám, majd az anyósom ápolása mellett döntöttem. Úgy éreztem, ez a kötelességem.  De bánt, hogy anyagilag és erkölcsileg sem becsülik meg ezt a munkát, főleg,  hogy  az édesanyám és az anyósom halála után lényegében ellátás nélkül maradtam. Ötvenhat  évesen  nem tudok elhelyezkedni, és míg nem mehetek nyugdíjba, mimimális, 2.835 forint  szociális segélyt kapok és 5.100 forint lakásfenntartási támogatást - panaszolta  a férjével összesen alig több mint ötvenezer forintból élő asszony.


Marczin Árpádné az ÁFÉSZ-nél dolgozott, s több mint tíz éve felmondott, hogy minden idejét az Alzheimer-kórban szenvedő édesanyja ápolásának szentelhesse. Édesanyja halála után anyósa gondozását vállalta. Az idős asszonynak hiányzott a jobb karja, s fokozatosan magatehetetlenné vált. Ápolásáért az utolsó időszakban a maximális, több mint 33 ezer forintos díjazás járt.

- Közben az én egészségem is tönkrement, arcidegbénulással kezeltek Zalaegerszegen. Ez idő alatt a férjem és a gyermekeim segítettek a mama ápolásában, hogy ne kelljen kórházba adni.

Ötvenhat éves volt, amikor az anyósa meghalt. Elkezdett munkát keresni, de a betegsége és a kora miatt sehová sem vették fel. Azt várta, hogy döntés szülessen a rokkantnyugdíjazásáról, hiszen már 2008 nyarán elindította az eljárást. Nemrég kapta meg a határozatot, amelyben kimondták, hogy 40%-ban egészségkárosodott, de pénzbeli ellátás nem jár neki.

- Azért utasították el az ellátás iránti kérelmemet, mert az egészségkárosodás kezdő időpontja nem keresőtevékenység idejére esett, hanem arra az időre, amikor ápolási díjat kaptam. Nagyon elcsüggedtem, mert végigcsináltam az édesanyám és az anyósom ápolását, a munkámat feladva, a férjemet és a gyerekeimet háttérbe szorítva, rengeteg áldozatot hozva, mégis kizártak ebből a támogatásból, az ápolási díj miatt. Nagyon jó, hogy van ilyen juttatás, de megalázóan alacsony, nem biztosítja a megélhetést az ápolás ideje alatt, s főleg utána nem. Tetézi a bajt, hogy munkanélküli ellátást sem kapok, mert 55 éves elmúltam, nyugdíjba pedig még nem mehetek, bár megvan a 40 év szolgálati időm. Mihez kezdjek, miből éljek? - tette fel a költői kérdéseket.

Az asszony elmondta: tisztában van vele, hogy az ellátásokkal kapcsolatos döntések jogszerűek voltak, az igazságérzete mégis azt súgja, ennek másképp kellene lennie. Úgy érzi: lyukas a szociális háló, a hasonló helyzetben lévők magukra maradnak a problémáikkal. Mint elmondta: rebesgették, hogy korábban, már 57 vagy 58 évesen nyugdíjba mehet, de a nyugdíbiztosító igazgatóságnál ezt cáfolták.

Legkorábban 59 évesen teheti ezt meg, hangsúlyozta Kovács Józsefné nyugellátási osztályvezető, s azt javasolta: vizsgáltassa felül az egészségi állapotát, mert ha romlott, 50-79 százalékos egészségkárosodás esetén esetleg kaphat rokkantsági nyugdíjat vagy rehabilitációs járadékot.



Kapcsolódó cikkünk, kattintson az alábbi címre!

Ápolási díj a beteg hozzátartozó gondozásáért
Az elszegényedés vár rájuk? Otthon beteg gyerekkel, szülővel
Hatalmas lemondással, fizikai és anyagi áldozatvállalással is jár, ha valaki tartósan beteg családtagja gondozása mellett dönt. A szociális ellátórendszer ugyan ismeri az ápolási díj fogalmát, ám annak összege igencsak szerény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!