Akár 35 centi hó is eshet Zalában! Vörös riasztás a Dél-Dunántúlon

Akár 35 centiméternyi hó is hullhat a Dél-Dunántúlon szerda éjjel, így erre a területre vörös figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Zala és Somogy megyében esik majd valószínűleg a legnagyobb mennyiségű hó.

zaol.hu

A szakemberek arra számítanak, hogy Zala és Somogy megyében lesz a legnagyobb mennyiségű hó, a Dunántúl más részein ennél kicsit kevesebb lesz.
   
Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa elmondta:  Budapest térségében 3-8 centiméter hó eshet, Budán több, Pesten kevesebb. Havas eső, ónos eső is előfordulhat, keleten főként eső várható.
   
Csütörtökön napközben a Dunántúlon további havazás várható, de nem lesz már annyira intenzív, csak 4-9 centiméternyi hóra kell számítani. A Dunától keletre maximum 3 centiméter hullhat. Budapesten 2-6 centiméter hó eshet csütörtökön, de havaseső is előfordulhat.

 

A vörös - legmagasabb fokozatú - riasztást havazás miatt akkor adják ki, ha helyenként 24 óra alatt 20 centimétert meghaladó friss hó várható.
   
Az előrejelzések szerint nemcsak a Dunántúlon, hanem az ország más területein is lehet kisebb-nagyobb hóesésre számítani. Ezért a Magyar Közút Zrt. 77 üzemmérnökségének 3.300 dolgozója váltott műszakban, folyamatosan végzi majd az utakon a hóeltakarítást, hogy megakadályozzák a forgalom által letaposott hó lefagyását.
   
Az elmúlt hetekben jócskán megnőtt a só felhasználása a sok havazás miatt, ezért a cég a só mellett kevésbé hatékony - homok, zúzalék, salak -, vagy drágább - kálcium-klorid oldat - anyagokat is használatba vett és vesz a síkosságmentesítés során.
   
Kedden a Magyar Közút partnerei megkezdték a sóutánpótlás szállítását a társaság közép-magyarországi és dél-dunántúli régiójában található egyes üzemmérnökségekre, így nem fenyeget az a veszély, hogy egyes szakaszokon ne tudnák elvégezni a munkát - olvasható a közleményben.
   
A rendelkezésre álló sókészletet ugyanakkor a lehető leghatékonyabban kell felhasználni, ezért először az utak legveszélyesebb szakaszait, a kanyarokat, emelkedőket, hidakat, átereszeket sózzák a társaság gépei, a többi szakaszon érdesítő anyagokat használnak. A most kezdődő havazás által érintett régiókban megelőző védekezésként kálcium-kloridot használ a cég, és csak a havazás kezdetekor állnak át a gépek a szilárd só-érdesítőanyag keverékre. Emellett természetesen folyamatos végzik az utakon a hóeltakarítást, hogy megakadályozzák a hó  letapadását a burkolatra.
   
A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, akkor is csak megfelelő műszaki állapotú, és a téli, jeges közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsikkal.


Forrás: OMSZ, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!