A tűz őrzői Zala és Hanti-Manysi múltjában, jelenében

Zala megye és a nyugat-szibériai Hanti-Manysi autonóm terület közti másfél évtizedes kulturális kapcsolat révén született közös kiállítás nyílt szombaton a keszthelyi Balatoni Múzeumban.

Horányi Árpád

Ritka az ilyen távoli területek együttműködése, amire a finnugor nyelvcsaládi rokonság ad magyarázatot. Hanti-Manysi körzet, a nevét a két őslakos finnugor népről, a hantikról és a manysikról kapta. Erről beszélt a tárlat megnyitóján dr. Vándor László, megyei múzeumigazgató. Elmondta, hogy a tőlünk mintegy 6 ezer kilométernyire élő két kicsi nép eredete mennyire közel áll a magyarsághoz: a hantik és manysik földje az, ahova a magyarok ősi nomád életmódja is kötődik.

A tűz - ami által az ember kivált a természetből - őrzi, világítja meg mindazt az értéket ami az eredetből fakad, s újként megjelenve táplálkozik tovább a régi gyökerekből. Ezzel a képzettársítással nyújtja látnivalóit a kiállítás.

Az anyag Hanti-Manysi közigazgatási központja, Hanti Manszijszk város és a zalaegerszegi Göcsej Múzeum gyűjteménytárából való válogatással készült, s elsőként a finnugor népek Oroszországban rendezett világkongresszusán lett bemutatva.

Ebből ad keresztmetszetet a vándorútja során most Lendváról Keszthelyre érkezett tárlat. Eredeti használati tárgyak, viseleti darabok, ékszerek illetve azok másolatai, dísztárgyak, kultikus darabok idézik a kultúra eredetiségét. Megjelennek illusztrációk, festményeken pedig a 21. századi képzőművészetet képviselők látásmódján keresztül is tükröződik a múlt.  A kiállítás március 6-ig tekinthető meg, majd Erdélyben folytatja útját.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!