Nagyobb fennakadás nélkül havazódunk be

Szerdán a kora délutáni órákban megállt a havazás, keddtől szerda délutánig azonban mintegy 15 centiméternyi hó esett a megye területén. Az állami közútkezelő társaság zalai üzemmérnökségein elmondták, minden út járható, az útfenntartók keddről szerdára virradó éjszaka is dolgoztak.

Sinkovics Eta

 A főutak szerdán délelőtt hókásásak voltak, az útfenntartók ezért folyamatosan járták a főutakat, s a hókását letolva szélesítették a közlekedési sávokat.  Reggel 10-20 perces késésekkel lehetett számolni a zalai helyközi autó-buszközlekedésben. Mint Busa Csaba, a Zala Volán Zrt. személyközlekedési üzletág igazgatója elmondta, az útviszonyok előidézte lassabb haladás mellett 3-4 esetben az úton elakadt gépjárművek miatt kellett az autóbuszoknak is várakozniuk, Zalaszentgyörgyön pedig egy személygépkocsi reggel áttért a szemközti sávba, és összeütközött az autóbusszal. Zalatárnokon egy osztrák rendszámú kamion csúszott az árokba. (Részletek a balesetekről itt!)

A hóesés a járdák rendszeres takarítását is megkövetelte. Horváth Attilától, a zalaegerszegi polgármesteri hivatal közterület-felügyeletének csoportvezetőjétől arról érdeklődtünk, milyen szabályok vonatkoznak a porták előtti szakaszok tisztán tartására.

- Önkormányzati rendelet írja elő, hogy az ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlan előtti közterület, járda úttestig terjedő teljes területének gondozásáról. Ez jelen esetben nemcsak a hó eltakarítását jelenti, hanem a terület síkosságmentesítését is, ezekre szükség esetén naponta több alkalommal is sort kell keríteni.

A közterület-felügyelet munkatársai szerdán a belvárosi üzletek előtti szakaszokat ellenőrizték, ezt követően a lakótelepeken, illetve a családi házas övezetekben folytatták a „terepszemlét”. Ahol nem takarítják le a járdát, első esetben felszólítanak, illetve figyelmeztetnek. Horváth Attila hozzátette, általában ez elegendőnek bizonyul, s nem kerül sor helyszíni bírság ki szabására. Ennek összege egyébként 3 ezertől 20 ezer forintig terjedhet, illetve büntetési fokozatként szabálysértési feljelentést is lehet tenni. Amennyiben nem találják otthon a lakót, szöveges értesítést hagynak a postaládában a kötelezettségeiről, illetve üres épület esetén levélben szólítják fel erre a tulajdonost.

- Az idős lakóktól is azt kérjük, valamilyen módon, például családtagok segítségével oldják meg a házuk előtt a hóeltakarítást. De erre a munkára egyébként a Városgazdálkodási Kft.-vel is szerződést lehet kötni - hívta fel a figyelmet Horváth Attila.

Egyébként környezetvédelmi szempontból a szakemberek általában apró szemcsés homokot vagy fűrészport javasolnak a csúszásmentesség biztosítására.

Zalai kórházakban érdeklődtünk, megnövekedett-e a traumatológiai osztályon a betegek száma a hó, illetve a síkosság miatt?

- Súlyos balesetek az elmúlt napokban nem történtek, viszont a csukló- és bokatörések, ficamok megszaporodtak. Valószínűleg még várhatók újabb sérülések is
- tudtuk meg dr. Őrffy Károlytól, a megyei kórház baleseti sebészétől. Hasonló helyzetről számolt be a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház baleseti sebésze is. – A leggyakoribb a csuklótörés, ami nyilván a csúszós utakból adódó esések következménye, de ez minden évben így van, ha megjön a hó, az emberek könnyebben szenvednek ehhez hasonló baleseteket – tájékoztatott dr. Koncz Zsolt, s hozzátette: - Azt tudom tanácsolni a gyalogosoknak, hogy ilyen időben fokozottabban ügyeljenek a biztonságukra és óvatosabban közlekedjenek.  


Szerzők: Zalai Hírlap -  Hajdu Péter, Sinkovics Eta, Horváth Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!