Májusban ülhet össze az új Országgyűlés

A tavaszi parlamenti választás után egy hónapon belül kell összeülnie az új Országgyűlésnek; az elmúlt három törvényhozási választás alkalmával a gyakorlat azt mutatta, hogy az Országgyűlés alakuló ülését követően másfél-három hét elteltével letette az esküt az új kormány is.

MTI/AP

A tavaszi általános országgyűlési választás időpontját Sólyom László köztársasági elnök tűzi ki. Az államfő decemberben arról beszélt, a lehető legkorábbi időpontra fogja kiírni az országgyűlési választást - így annak első fordulója valószínűleg április 11-én, második fordulója április 25-én lesz.
   
A választási eljárásról szóló törvény szerint a választást legkésőbb 72 nappal a szavazás napja előtt kell kitűzni úgy, hogy a szavazás napja ne essen nemzeti ünnepre vagy a munka törvénykönyve szerinti munkaszüneti napra, illetve az azokat megelőző vagy követő napra, így Sólyom László - ha április 11-én lesz az első forduló - legkésőbb január 28-án hirdeti ki az országgyűlési választás időpontját.
   
A második fordulót az első forduló után két héttel kell megtartani. Még aznap este közzéteszik a választás előzetes tájékoztató eredményét, a jogi eredményt azonban csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítását és a szavazatok megszámlálását követően állapítják meg.
   
A külföldi szavazatokat tartalmazó urnákat a választást követő négy napon belül kell Magyarországra szállítani; ezeket az Országos Választási Bizottság a választást követő ötödik napon bontja fel, csoportosítja a voksokat választókerületenként, majd másnap reggel átadja azokat minden választókerületi bizottság elnökének. Még azon a napon a választási bizottság megállapíthatja a végleges eredményt.
   
A második forduló eredménye tehát a szavazást követő szombaton este alakul ki. Az eredmény ellen jogorvoslatot lehet kérni, a területi választási bizottságokhoz fellebbezést, ezt követően a megyei bíróságokhoz felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani. A jogorvoslatokat egynapos határidővel kell benyújtani és elbírálni.
   
Az alkotmány szerint az új Országgyűlés alakuló ülését - a választást követő egy hónapon belüli időpontra - a köztársasági elnök hívja össze, a miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés tagjai többségének szavazatával választja. A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerre határoz. Az elmúlt három törvényhozási választás esetében a gyakorlat azt mutatta, hogy az Országgyűlés alakuló ülését követően másfél-három hét elteltével letette az esküt az új kormány is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!