A nagykanizsai polgármester nem rágalmazott

Nem rágalmazott Marton István kanizsai polgármester, amikor a Dél-zalai Vízművel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a cégnél törvénytelenségekre, pénzherdálásra derült fény, ezért a vezérigazgató távozására fog szavazni.

MTI

Ezt a megyei bíróság mondta ki pénteken, immár jogerősen. Az első fokú ítéletet még szeptemberben hozta a keszthelyi bíróság, miután Kassai Zoltán, a Dél-zalai  Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója feljelentette a  július 24-ei Zalai Hírlapban megjelent kijelentéséért (a teljes cikket ld. alább) a polgármestert.

Az előzményhez tartozik, hogy a cég május 25-ei közgyűlésén a vezérigazgató ténykedését negatívan minősítő észrevételek hangzottak el és Marton István a visszahívására tett javaslatot.

Pénteken  az elsőfokú ítélet ellen fellebbező Kassai Zoltán védője azzal érvelt, hogy nyilatkozatakor a polgármester már ismerte a felügyelő bizottság jelentését, amely nem tartalmazott elmarasztaló megállapításokat Kassai Zoltánra. Ezért szerinte Marton István tudatosan valótlanságot állított, amivel megvalósította a rágalmazást.

 Ezzel szemben az elsőfokú bíróság úgy találta, általánosító jellegű, a vezérigazgatóra konkrétumot nem tartalmazó megfogalmazásával a városvzető nem lépte át a jog határát és bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást. Ezzel értett egyet  a megyei bírság is, ahol az indoklásban elhangzott, a törvény védi a véleménynyilvánítást, akkor is, ha az negatív tartalmú. Ha nem így lenne, kevesen járnának ma szabadlábon hazánkban.

Ketten mennek, de csak egyik maradhat - Zalai Hírlap, 2009. július 24.

Nagykanizsa - A települési önkormányzatban dúló ellentétek miatt vita várható a Dél-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. július 31-i közgyűlésén, melyen Kassai Zoltán elnök- vezérigazgató lemondatása is téma lesz 

Az ülésen várhatóan már az problémát okoz majd, hogy Nagykanizsa képviseletében ketten is meg fognak jelenni. A város július 7-i soron kívüli közgyűlése ugyanis Papp Nándor fideszes önkormányzati képviselőt hatalmazta fel a vízműves tanácskozáson való részvételre, Nagykanizsa nevében való szavazásra, – az erről szóló papírt nyolcadikán át is vette a városatya. Csakhogy a július 7-i döntés jogszerűségét vitatja Marton István polgármester, aki a képviselet ügyét egy újabb, július 15-i városi közgyűlés elé terjesztette. Ezen napirendre vették a kérdést, ám később a Fidesz képviselői kivonultak az ülésről, így nem tudták megtárgyalni a javaslatot.

– Jelen állás szerint megyek a Vízmű-közgyűlésre, és elmondom, amit akarok – jelezte Papp Nándor.

– Azt hiszem, jog szerint én képviselem Nagykanizsát, de nyilván jogi csatározások lesznek erről. Szavazáskor a kanizsa  közgyűlés döntésének megfelelően fogom leadni a voksomat, tehát nemet mondok Kassai Zoltán menesztésére.

– Természetesen ott leszek, hiszen a Fidesz–SZDSZ pucscsa a joggal való visszaélés volt, s mivel éltem a döntéseikkel szembeni fellebbezési jogommal, azokat újra meg kellett tárgyalnia a közgyűlésnek – vázolta Marton István. – A kérdés napirendre is került, és mivel nem döntöttek arról, hogy kiadják másnak a mandátumot, az a polgármestert illeti. Mivel pedig törvénytelenségekre, pénzherdálásra derült fény a cégnél, a vezérigazgató távozására fogok szavazni.

Dr. Gyergyák Krisztina aljegyző úgy ítélte meg: július 8- án Papp Nándor átvette a megbízólevelét, ezzel a közgyűlés döntése végrehajtásra került. A későbbi soron kívüli ülésen nem született ellentétes tartalmú határozat. A végső szót a Vízmű jogászainak kell majd kimondaniuk a cég közgyűlésén.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!