A horvát és a magyar parlament elnöke Zalában találkozott

A Budafapusztai arborétumban lévő Zichy-kastélyban találkozott szerdán a magyar és a horvát parlament elnöke. A résztvevők a két ország közötti kapcsolatot hagyományosan jónak, a térségben példaértékűnek minősítették.

zaol.hu

A baráti hangulatú találkozó érdemi része zárt ajtók mögött zajlott. Luka Bebicet, a horvát parlament, a sabor elnökét Katona Béla, a magyar parlament elnöke a vadászkastély előtt fogadta, Nógrádi László fideszes és Márfai Péter szocialista országgyűlési képviselők, valamint Hepp Mihály, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke társaságában. Rövid baráti eszmecserét követően a két delegáció a kastély tanácskozótermében folytatta munkáját.

A tárgyalásokról kiadott közlemény szerint a résztvevők a két ország közötti kapcsolatot hagyományosan jónak, a térségben példaértékűnek minősítették.


A magyar házelnök Horvátország NATO-csatlakozásáról szólva kijelentette: hazánk a nyugat-balkáni térség stabilizációja során mérföldkőnek tekinti ezt az eredményt. A tanácskozás egyik legfontosabb kérdése Horvátország európai uniós csatlakozása, illetve a Nyugat-Balkánnak a kontinentális szervezethez való közeledése volt. Katona Béla leszögezte: Magyarország ezt a folyamatot támogatja, és minden segítséget igyekszik megadni a siker érdekében. Jelezte: a 2011-es magyar uniós elnökség idején a legfontosabb célok között szerepel majd Horvátország csatlakozása az EU-hoz.

A két parlamenti elnök tárgyalásán szó esett a két országban élő nemzeti kisebségek helyzetéről. Katona Béla tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy a 2011-es magyar EU-elnökség kiemelt figyelemmel kezeli majd a hagyományos európai kulturális és etnikai sokszínűség támogatását. Mint elhangzott, Magyarország és Horvátország között a kisebbségvédelemmel összefüggésben nincsenek nyitott kérdések, az együttműködés európai összehasonlításban is példaértékűnek tekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!