260 milliós támogatás a panelprogramra Zalaegerszegen

Panelprogramra és energiamegtakarítást eredményező felújításokra közel 260 millió forint támogatást nyert el Zalaegerszeg - jelentette be Major Gábor, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje szerdán sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.

MTI/AP

A pályázat keretében 18 társasház 1200 lakásában kerülhet sor felújításokra. A panelprogramban a teljes fűtésrekonstrukció és nyílászárócsere valósul meg, míg az energiatakarékos program csak a nyílászárócserét tartalmazza. Zalaegerszegen 11 társasház 824 lakása panelprogramra nyert el 206 millió forint támogatást.
   
A panelházakban lakók életfeltételeit nagymértékben javítja majd a beruházás, gazdaságosabbá válik a lakókörnyezet, olcsóbb lesz a fűtés. A felújítások egyharmadát az állam finanszírozza, egyharmad támogatást nyújthat az önkormányzat, a további költségeket pedig a lakóknak kell fizetniük.
   
Zalaegerszeg önkormányzata nem vesz részt a programban, így a költségek kétharmada a lakóközösségekre hárul. A megyeszékhelyi önkormányzat 2008-ban 50 millió forinttal támogatta a lakások felújítását, de a panelprogram 2009-ben már nem szerepelt a költségvetésben, és a jövő évben sem tervezik a program támogatását. Az önkormányzat  igény szerint szakmai segítséget nyújt a pályázatok elkészítéséhez.

Kiss Ferenc országgyűlési képviselő (MSZP) elmondta: a pályázatok utófinanszírozottak. A támogatás összegét az állam a munkák elvégzése után fizeti ki, de a lakóközösségeknek lehetőségük van kamatmentes hitel felvételére. A szocialista képviselő hozzátette: panelprogramra és energiamegtakarítást eredményező felújításokra a megye lakóközösségei 570 millió forintot nyertek el, ami 35 társasházban 2100 lakást érint. A beruházás egyben munkalehetőséget is jelent a zalai kis- és középvállalkozóknak.
   
Kiss Ferenc beszélt arról is, hogy a kormány kiemelt programként a 76-os út újabb szakaszára engedélyezte a felújítást. A Zalacsánytól Zalaegerszegig tartó útszakasz burkolatának megerősítésére 10 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre. Ez az összeg egyedi kormánydöntés alapján kiegészül újabb 5,3 milliárd forinttal. Az előre hozott uniós finanszírozással Zalagerszeg északi elkerülőtől a megyehatárig megvalósulhat a burkolat megerősítése és a közlekedési sávok kiszélesítése. A legnagyobb munka - a kapaszkodó sávos út kiépítése Alsónemesapáti és Zalaegerszeg csácsi városrésze között - tavasszal kezdődik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!