Zala is tagja lesz a közép-európai együttműködést segítő szervezetnek

Civil kezdeményezésre a határon átnyúló közép-európai együttműködést segítő szervezet alakult csütörtökön Budapesten. A kezdeményezéshez Zala, Vas, Győr-Sopron-Moson megye és több város is csatlakozik.

MTI/AP

Ocskay Gyula, a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata eddigi igazgatója a szervezet működéséről és közgyűléséről tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az angol neve után CESCI-nek (Central European Service for Cross-border Initiatives) rövidített szervezet számára a mintát egy francia szervezet adta. A Hans-Günther Clev által vezetett francia központú MOT (Mission Opérationnelle Transfrontaliere) tagként a CESCI munkájában is részt vesz - jegyezte meg.

Az 1997-ben létrehozott MOT-hoz hasonlóan a CESCI célja is az, hogy határon átnyúló térségfejlesztési munkában segítséget nyújtson a tapasztalatok összegyűjtésében, átadásában és például a pályázatok írásában.

A MOT működéséről Has-Günther Clev elmondta, hogy feladataik közé tartozik az is, hogy a helyi szinten, az önkormányzatokban felmerülő problémákat továbbítsák az országos döntéshozóknak. A MOT működését a tagdíjakon kívül a mindenkori francia minisztériumok és államháztartási szervek is támogatják pénzzel - a politikai széljárástól függetlenül, mivel a MOT közérdeket ellátó szervezet, amelynek öt francia határ menti régió mellett tagja például két kisállam, Luxemburg és Andorra is. Egykor öt taggal indultak, ma 56 tagszervezetük van. A MOT-hoz csatlakoztak szakmai kamarák, nemzeti parkok és a francia államvasutak után az utóbbi időben nagyvállalatok is.

Kocziszky György egyetemi tanár a CESCI kapcsán elmondta, hogy a kilencvenes évek közepén indultak el Magyarországon a határon átnyúló együttműködések. "Előzmények nem voltak és nem lehettek, hiszen kölcsönös gyanakvás volt minden irányban, és elzártság jellemezte a régiót" - mondta.

Az MTI kérdésére válaszolva Ocskay Gyula elmondta, hogy reményeik szerint a CESCI meg tud annyira erősödni, hogy a MOT-hoz hasonlóan állami támogatást is kapjanak. Jelenleg inkább az általuk nyújtott szolgáltatások díjaiból, szakmai tanácsadó munkából és pályázatok révén teremtik elő a működéshez szükséges pénzt.

A CESCI csütörtöki közgyűlésén újabb tagok, megyei és városi önkormányzatok és magánszemélyek felvételéről is döntöttek, több megyei önkormányzat, köztük például Vas, Győr-Sopron-Moson, Zala megye és városok, mint például Sopron vagy Mátészalka, valamint magánszemélyek csatlakoztak a CESCI-hez. A közgyűlésen a szervezet elnökének Kocziszky Györgyöt választották meg.

Ocskay Gyula elmondta még, hogy a következő egy év alatt szeretnék kibővíteni az elnökséget a környező országokból érkező szakemberekkel, így a CESCI nemzetközi szervezet lesz. Jelenleg a magyar tagokon kívül egy szlovákiai tagjuk van, és a francia MOT is csatlakozott már a szervezethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!