Útlevél az egészséghez – Sikeres 82 milliós program

Komplex egészségfejlesztési és életminőség-javítást célzó programot valósítottak meg Zala megye csaknem hetven településén az Útlevél az egészséghez program keretében.

MTI

Az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Alap által támogatott,  82 millió forint támogatást elnyert program záró konferenciáját csütörtökön tartották Zalaegerszegen.

A háziorvosi körzetek munkatársai, védőnők, pedagógusok, szakácsok, önkormányzatok, civil szervezetek bevonásával szervezett programokon több mint háromezren vettek részt - közölte Virághné Ujj Ilona projektmenedzser.

Az egészséges táplálkozás program keretében tizennyolc konyhán zajlott képzés, amelyek zárásaként csaknem nyolcezer vizsgaebéd készült el.

Az egészségesebb menü összeállításánál gyakran arra is számítani kell, hogy ezeket a drágább és nehezebben beszerezhető alapanyagokból készült ételeket a gyerekek otthagyják - mondta el Marx Gyuláné programfelelős. A felmérések szerint a gyermekek szívesebben fogyasztanak ugyanis pizzát, hamburgert, főtt tésztát, mint főzeléket, zöldségeket. A táplálkozási szokások megváltoztatására azért is szükség van, mert mind több a túlsúlyos gyermek: a felmérések szerint az ötödik osztályosoknak például a 15-17 százaléka.

Zalában a norvég prevenciós programba 95 túlsúlyos gyermeket vontak be, akiket megvizsgáltak, majd személyre szabott gyógytornászprogramokat és étrendet állítottak össze nekik.

Horváthné Jakab Anna programfelelős szerint ez a megelőző program azért is fontos, mert ha elhízott egy gyerek, akkor felnőttkorában lényegesen megnő a daganatos megbetegedésekre való esélye.

A programfelelős hozzátette: a támogatás segítségével tizenkét orvosi praxisban végezték el az 50-70 évesek ingyenes vastagbélszűrését. A 2.500 megkérdezett 94 százaléka fogadta el az ingyenes szűrés lehetőségét, és hat százalékuknál mutattak ki kóros elváltozást.

A 82 millió forint támogatást elnyert program keretében a diákoknál testtartáspróbákat is végeztek, a szájhigiénés programban pedig több mint nyolcszáz kisiskolásnak mutatták be fogápolási eszközök, fogkrémek fajtáit, és a helyes fogmosás technikáját.

A szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése programban kerékpáros stafétát szerveztek, fizikai állóképességet mértek, személyes tanácsadásokat tartottak. A síbotsétán pedig élménytúrán vehettek részt az érdeklődök, ami minden korosztály számára lehetőséget biztosított a mozgásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!