Mécs László helikopterrel indul az eltűnt magyar hegymászók keresésére

Szerda reggel megérkezett a válasz Szecsuanból (Sichuan), hogy a magyar nagykövetség jegyzékben megfogalmazott kérésének eleget téve, az engedélyek birtokában - a keddi repülést követően - lehetőség nyílt a magyar hegymászó, Mécs László felszállására.

MTI/AP

Így Mécs László részvételével végezhetnek légi felderítést azon a helyen, ahol a négy magyar hegymászó október 22-i vagy 23-i eltűnését valószínűsítik.
   
A magyar hegymászók hozzátartozóinak képviseletében Kínába utazó Mécs László és Pechtol Anna Csengtuból (Chengdu), Szecsuan tartomány székhelyéről szerdán tért volna vissza Magyarországra. A hír nyomán a magyar főkonzulátus Pekingben a már az útlevél- és biztonsági vizsgálaton is átesett két magyar közül Mécs Lászlót visszatartotta, s megkezdte felkészítését a visszaútra. A magyar hegymászó, oktató a pekingi külképviseleten ismertette eddigi tapasztalatait, benyomásait és következetéseit Kusai Sándor Pekingben akkreditált nagykövettel.
   
Mécs László csütörtökön, a reggeli órákban utazik vissza Csengtuba, ahonnan a napokban - elsősorban az időjárási körülmények függvényében - fog felszállni a katonai kutató helikopter. A helikopteren Mécs László mellett a polgári kíséret tagjaiként ott lesz még a szecsuani hegymászószövetség egy embere és a tartományi külügyi hivatal képviselője.
   
Mécs László Pekingben elmondta: váratlanul érte annak lehetősége, hogy egy hegymászásban jártas kínai szakember mellett ő is helyet kapott a helikopter fedélzetén. "Remélem, hogy sikerül azokra a területekre eljutnunk, amelyek átfürkészése még fontos lehet, illetve olyan magasságba jutni, ahonnan jól belátható az a terület, amit eddig csak távcsővel tudtak végigpásztázni vagy a keresőcsapatnak fizikailag nem volt lehetősége megközelíteni."
   
"A helikopteres keresés elsősorban azt a célt szolgálja, hogy lehetőleg ne maradjanak megválaszolatlan kérdések - mondta. - Olyanok, amik a családtagokat gyötrik, és amik szakmai berkekben fogalmazódtak meg."
   
Mécs László ezúttal is megerősítette: nem tartja valószínűnek, hogy a magyar hegymászók a hegy másik oldalára kerültek volna, s azt sem, hogy életben találhatják őket. A történtek lehető legpontosabb rekonstruálására törekszik, és elképzelhetőnek tartja, hogy az elmúlt tíz nap környezeti változásai következtében olyan mozgás volt a térségben, ami értékelhető nyomot hozott a felszínre. "Sajnos ugyanannyi esély van arra is, hogy a terület még jobban betemetődött" - jegyezte meg végül Mécs László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!