H1N1 - Három újabb haláleset Magyarországon (frissítve)

Újabb három halálesetet hoz összefüggésbe a H1N1 influenzavírussal az ÁNTSZ; a karcagi kórházban elhunyt 18 éves, fogyatékos fiú, valamint két, a Baranya Megyei Kórházban életét vesztett - 83, illetve 52 éves - férfi esetében áll fenn a gyanú.

zaol.hu

A Kisalföld hétfői száma szerint válságos az állapota annak a kismamának, aki az új típusú influenza gyanújával szombaton került a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba, s másnap az intenzív osztályra helyezték. A két, a budapesti Semmelweis Egyetemen kezelt kismama egyikének állapota válságosra fordult, mert a vírus megtámadta a szívét és a veséjét.
   
Eközben részleges látogatási tilalmat léptetett életbe a hét vége óta a Váci Jávorszky Ödön Kórházban a H1N1 vírus terjedése miatt a főigazgató. Az intézkedés az intenzív-, a gyermek- és csecsemőosztályt, valamint a szülészet-nőgyógyászatot érinti.
   
Az influenzaszerű megbetegedések számának gyors növekedése miatt kényszerszünetet rendelt el az ÁNTSZ javaslatára a székesfehérvári Sarló utcai óvoda vezetője. Almási Ferenc kistérségi tiszti főorvos tájékoztatása szerint a 176 óvodásból 54-en betegedtek meg tipikusan influenzaszerű tünetekkel.
   
Polgárdi-Tekerespusztán az Integrált Szociális Intézmény 241 lakójából a múlt héten péntekre hatvanhatan betegedtek meg, közülük heten még kórházban vannak. A fertőzés gyors terjedése megállt, hétfőn már nem volt újabb beteg - mondta el az MTI-nek Szilasi Katalin igazgató.
   
Rácz Jenő főigazgató tájékoztatása szerint - az országban egyedüliként - ingyen adják be a H1N1 vírus elleni védőoltást hétfőtől a veszprémi kórházban. Az ÁNTSZ-től kaptak egymillió forintot, ebből  tudnak fizetni az oltásban részt vevő egészségügyi dolgozóknak.
   
Rá nem fizetünk az ingyenes oltásra, keresni viszont nem akarunk rajta, mert "ez a történet" nem erről szól - hangsúlyozta a főigazgató. Mint mondta: ha a védőoltás hiánya miatt jó néhány beteg szövődmények miatt kórházi ellátásra szorulna, az sokkal többe kerülne az intézménynek, mint az oltóanyag beadásából származó bevétel.
   
Kedden ismét összeül a parlament nemzetbiztonsági bizottsága - jelentette be Simicskó István (KDNP) elnök a testület egyórás tanácskozása után, közlése szerint nem kapott érdemi információt az Omninvest hátteréről a testület a Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBH), ezért a főigazgatótól kérnek tájékoztatást.
   
Simicskó István emlékeztetett arra: azért hívta össze a bizottságot, hogy a képviselők tájékoztatást kaphassanak arról, a kormány milyen nemzetbiztonsági eszközöket vett igénybe a H1N1 vírus elleni oltóanyagot gyártó cég hátterének megismerésére, és szeretnék, ha a közvélemény megismerhetné, kik állnak a cég mögött és kikhez kerül az oltóanyagokért befolyt pénz.
   
A betegségről szó volt a parlament plenáris ülésén is, ahol Pesti Imre (Fidesz) felszólalásában arról beszélt, hogy a H1N1 vírus okozta világjárvány minden idők leggyorsabban terjedő járványa. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország ugyan rendelkezik hazai gyártású oltóanyaggal, azonban szerinte amit a kormány az oltóanyag beszerzésénél és kiszállításánál tett, botránynak is nevezhető.
   
Ebben "soha el nem múló érdemeket szerzett az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetbe (EKI) pottyantott szocialista ejtőernyős, Kárpáti Zsuzsanna" - tette hozzá. Mint mondta, az intézet semmivel nem járult hozzá az oltóanyag tárolásához, elosztásához.



Korábban

Meghalt egy 18 éves fiú: szervezetében H1N1 vírus volt
Meghalt a karcagi kórházban egy 18 éves fiú, akinek szervezetében kimutatták a H1N1-vírust; a fiú az új vírus ellen nem volt beoltva - közölte az ÁNTSZ hétfőn.
A fiúnál, aki egy szociális otthon lakója volt, a halála után derült ki, hogy a szervezetében jelen volt az új influenza vírusa, azonban a boncolási jegyzőkönyv még nem készült el - mondta el az ÁTNSZ sajtóosztálya.
Közölték azt is, hogy a fogyatékos fiú csak a szezonális influenza ellen kapott védőoltást, a H1N1 ellen nem.
Ha bebizonyosodik, hogy halálában szerepet játszott az új vírus, akkor ő a tizedik magyarországi áldozat Magyarországon.
Az origo internetes hírportál szerint a fiú a tiszafüredi otthonból került kórházba, eredetileg nem a vírus miatt. A fiú édesanyja az internetes újságnak elmondta, hogy gyermeke november 21-én halt meg. Az édesanya szerint fia halálának nem volt köze az vírushoz, nem volt fertőzött sem ő, sem más az otthonban.



Olvassa el a H1N1-dossziénkat. Klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!