Lemosta a ZTE a Falcót

Péntek este a férfi kosárlabda NB I A-csoportjában szomszédvári rangadót játszottak: a Zalakerámia-ZTE KK az eddig ugyancsak jó formát mutató Falcót látta vendégül.

Bóbics László

Zalakerámia ZTE KK - Falco KC 110-72 (29-12, 28-18, 26-18, 27-24)
Zalaegerszeg, 2500 néző. Jv.: Bodnár, Pálla,Balogh.


ZTE: Hinnant (6), Watson (279), Kámán (2218), K. Wilson (196), Trepák (83). Csere: Tóth Á. (8), Gáspár (126), Baki (43), Simon (-), Délity (2), Horváth (33).  Edző: Völgyi Péter.
Falco: Kálmán (4), D. Wilson (19), Morris (163), Horváth Z. (219), Kazlauskas (4). Csere: Pankár (2), Fiegl (-), Borszéki (33). Edző: Déri Csaba.

Pénteken sem történt másképp, mint az elmúlt évek minden Zete-Falco meccse előtt: nagyon sok biztonsági ember, rendőr és rendező fogadta a szurkolókat. Az összecsapások pedig ezúttal szerencsére elmaradtak.


Minden várakozást felülmúlóan, szenzációsan kezdett a Zete. Mintha nem is egy bajnoki osztályban kosarazna a két csapat, szinte csak az történt az első tíz percben, amit a hazaiak szerettek volna: száguldoztak, remekül védekeztek és rendre pontosan céloztak a zalaiak. A szombathelyiek eddig remekül teljesítő kosarasai szinte csak szemmel tudták követni ellenfelüket  Watson, Wilson és Kámán kimagaslót produkált, de a többiek is nagyon összeszedetten kosárlabdáztak. Joggal csattant fel többször is a vastaps, hisz' ilyen jó csapat ellen a Zete mostanában nem játszott ennyire eredményesen.

Hát még ami a második negyedben történt! Arra lehetett számítani, hogy a közel 20 pontos különbség elég lesz a kék-fehéreknek és egy kicsit visszafogottabban játszanak majd, de szó sem volt erről. Jöttek a cserék, de ők is abban a tempóban száguldoztak és ugyanolyan jól céloztak, mint a kezdők. A 18. percben már szinte megalázónak tűnt a különbség (57-25). A vendégek edzője megpróbált mindent, a lehetőségekhez mérten cserélgetett, de ezzel sem változott a helyzet. Az első félidő egyértelműen a Zetéről szólt, a hazai együttes közönségszórakoztató, sziporkázó játékkal szinte kiütötte a Falcót.

Az öltözőbe vonulva Patonay Imre megjegyezte: "Ez nagyon jó, mondhatom, hogy zseniális, de van még húsz perc. A Falcónak sok jó kosarasa van, s nagyon nem szeretnénk, ha elveszítenénk a lendületünket, megnehezítenénk saját dolgunkat."

A harmadik harmad a hazaiak amerikai légiósáról, Calvin Watsonról szólt. Amikor épp egy kicsit leült a játék, a színes bőrű játékos jóvoltából igazi parádénak tapsolhatott felállva a zalai nézősereg: közelről, távolról egyaránt sorra betalált, de az igazi nagy ovációt mégiscsak az kapta, amikor két alkalommal is rendkívül látványosan zsákolta be a labdát a gyűrűbe. Szinte szétrobbant a csarnok, a játékos is önfeledten ünnepelt, érthető, hiszen pályafutása egerszegi szakaszának eddigi legjobb játékát produkálta. Az utolsó negyedben a ZTE -ben a fiatalok is szerephez jutottak, hiszen már több mint 40 ponttal (99-57) is vezetett a gárda. Ezen a mérkőzésen nem volt egy súlycsoportban a két csapat, a zalaiak kiütötték a Falcót  szurkolóik legnagyobb örömére.

A vártnál is többen gyűltek össze péntek este Egerszegen, a szomszédvári rangadóra zsúfolásig telt a sportcsarnok. Igazi rangadóhoz méltó volt a körítés: a vasiak sárgában pompáztak, a zalai B-közép nagy része pedig kék-fehérben buzdította  vérmérsékletének megfelelően  kedvenceit.

Ezek is érdekelhetik