Egy nap a tiszta kezekért

Budapest - Október 15-én először kerül Magyarországon is megrendezésre a Kézmosás Világnapja. A tavalyi évben több nemzetközi szervezet, köztük az UNICEF is, először szervezett programot ebből az alkalomból. A világnap célja, hogy eseményeivel felhívja a figyelmet a szappannal történő kézmosás fontosságára.

zaol.hu

2008-ban oktatási és felvilágosító programok mellett október 15-én hetven országban összesen 120 millió iskolás gyermek mosott kezet.
Indiában 80 millió gyermek, Bangladesben 75 ezer általános iskola 15 millió tanulója, Etiópiában pedig 500 ezer kisiskolás vett részt a programban.

A rendszeres, alapos kézmosás hiánya miatt kialakuló fertőzések (hasmenés, tüdőgyulladás) évente 3,5 millió gyerek életét követelik a fejlődő országokban. Főzés előtti és utáni,az evés előtti vagy WC használat utáni szappanos kézmosással ez az arány 25-50%-kal csökkenthető.  

A legfejlettebb országokban sem megnyugtató a helyzet, mert a kívánatosnál sokkal kevesebben mosnak rendszeresen szappannal kezet annak ellenére, hogy a fertőző betegségek 80%-a közvetlen fizikai érintkezéssel terjed. Az UNICEF Magyar Bizottsága szeretné itthon is meghonosítani ezt a világnapot, hogy ezzel is ösztönözze a higiénés szabályok betartását. A világnap idei megrendezésének különös aktualitást ad az új influenza megjelenése és terjedése.

Hazánkban, az óvodákban nagy hangsúlyt fektetnek a rendszeres és alapos kézmosásra, azonban iskoláskorban gyakran alábbhagy ez a lelkesedés. Ezért az UNICEF idei programjának célcsoportja az alsó tagozatos korosztály.

Az UNICEF a program megszervezéséhez az Amway Hungáriát hívta segítségül, mely a világnapra szükséges tisztálkodási szereket biztosítja az iskolák számára és magára vállalta az információs anyagok előállítási költségeit is.

A programra több mint kétszázötven általános iskola jelentkezett, így több mint ötvenezer kisgyermek és szüleik figyelmét hívhatjuk fel a szappanos kézmosás fontosságára.

Felmérések szerint minden negyedik angol a szükségesnél ritkábban mos kezet és csak minden ötödik amerikai mossa meg a kezét WC használat után. Néhány kanadai gyermekintézményben elég volt akkurátusabban kezet mosatni a gyerekekkel, hogy 14 százalékkal csökkenjen a nátha és a torokfájás közöttük.

Egy hazai általános iskolások között végzett felmérésben a gyerekek arról számoltak be, hogy naponta többször mosnak kezet. Azt azonban nem tudjuk, hogy mindig kezet mosnak-e, amikor kell. Az az adat, hogy a tusfürdő használat Magyarországon is megelőzte a szappan használatot arra utal, hogy mi sem tartjuk be a kézmosásra vonatkozó higiénés ajánlásokat.

A programban résztvevő iskolák az UNICEF által összeállított tájékoztató anyagok alapján színes, ötletes programokat készítenek elő a Világnapra.
Néhány egri iskola a helyi stadionban, élőképben jeleníti meg a Világnap logóját, másutt ijesztő bacilusokkal és a helyes kézmosás lépéseivel tapétázzák ki az iskolai mellékhelyiségeket. A szervezők arra hívták fel az iskolákat, hogy ne csak egyszeri akcióban gondolkozzanak, hanem folyamatosan foglalkozzanak a higiénia fontos kérdéseivel.    

Forrás: OS/UNICEF Magyar Bizottság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!