Zalaiak a diákhitelesek között

Zalaegerszeg – Nyolc évvel ezelőtt vehettek fel először diákhitelt a felsőoktatási intézmények hallgatói. Ma több mint háromszor annyian veszik igénybe e lehetőséget, mint az induláskor.

Sinkovics Eta

Sokak számára jelent anyagi könnyebbséget a diákhitel. Különösen a mostani világban, amikor még nehezebb helyzetbe kerültek a családok, s nem mindenki számára egyszerű állni a gyerek felsőoktatási tanulmányaival járó költségeket. Mert az nem kevés fizetnivalóval jár. 

Bizonyára e ténynek is szerepe van abban, hogy mostanra nemcsak a hitel lehetőségével élők száma gyarapodott, hanem a felvehető összeg mértéke is. 


A zalai diákok hitelfelvételi arányai
Grafika: Urbanics Pál

A 2001-es induláskor 85.416- an, a tavalyi tanév végén pedig összesen 271.329-en vették igénybe a diákhitelt. Ebből az újonnan bekapcsolódók száma valamivel több mint 18 ezer fő volt. A felvehető összeg nyolc évvel ezelőtt havi 10, 15 és 21 ezer forint volt – ezek közül lehetett választani –, aztán 25 ezerre emelkedett a plafon, ami mostanra 40 ezer forintra nőtt. A költségtérítéses hallgatók pedig akár havi 50 ezret is igényelhetnek. Ugyanakkor le lehetőség van arra is, hogy a nehéz élethelyzetben élő hallgatók esetében 10-10 ezer forinttal megemelkedjenek ezen összeghatárok. 

Érdekes adalék, hogy a 2008/2009-es tanév során a diákhitelt felvevők között legtöbben a 30 és a 40 ezer forintos havi összeget igényelték. Megyénkben is ez a két összeg vezet, 790, illetve 592 hitelfelvevővel. S igencsak beszédes, hogy a múlt tanévben 22 milliárd forint diákhitelt folyósítottak, ebből közel 600 millió forintot vettek igénybe a zalai hallgatók. 

A hitelre jogosultak törlesztési kötelezettsége a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónaptól indul. Lehetőség nyílt arra is, hogy azok a fiatal diplomások, akik nehéz anyagi helyzetbe kerültek, netán elvesztették állásukat, s három éve már „hitelvisszafizetők”, két évre csökkentett mértékű részlettel törlesszék az adósságot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!