Otthonunk a feng shui tükrében (fotókkall)

Zalaegerszeg - Lakásunk a második testünk, így a benne folyó energiaáramlásra ugyanúgy ügyelnünk kell, mint igazi korpuszunkra - vázolta a kínai térberendezés alapjait Móriczné Bátorfi Erzsébet, feng shui tanácsadó.

Kiss Gyöngyvér


Kilenc életterület

- Tükörfordításban a szél és víz tudományának lényege a chi, életenergia jó áramlása, ami az ember jó közérzetét biztosítja. A rossz adottságokkal rendelkező lakás vagy munkahely elszívhatja az ott élő vagy dolgozó emberek energiáját. Gondoljunk csak arra, hogy egy gyér világítású, sötét színű tárgyakkal berendezett lakás, iroda milyen lehangolóan hat az ott lakókra, dolgozókra  magyarázta - Móriczné Bátorfi Erzsébet hozzátéve, hogy tanácsadóként fő feladata az emberek elemeit harmóniába hozni, hogy teljessé válhasson a feng shuival energetizált lakásban élők élete. 



- Több, hazánkban is elterjedt irányzat közül a két legismertebb a báguá és az iránytű módszer. Az előbbinél mindig a bejáratot vesszük kiindulási pontnak, és aszerint osztjuk fel a lakást  - vagy ha csak egy szobát tekintünk a fő életterünknek, akkor azt  - kilenc területre. Az iránytű módszer esetében ugyanúgy megjelenik a kínai kultúra kilenc életterülete, ekkor a bejárati ajtótól megállapított északi irányból kiindulva a lakás középpontját megkeresve és attól, az óramutató járásával megegyező irányba osztjuk fel a lakást kilenc életterületre. Ez a legstabilabb és legjobb módszer, mivel évszázadok során sem változik meg ezeknek a helye. 

Amit még a két módszer közti választáshoz feltétlenül tudni kell, hogy a báguá esetében a folyamatos energiaáramlás miatt legalább havonta cserélnünk kell dísztárgyaink helyét. Szakértőnk egykori első vizsgamunkáján, saját lakásán mutatta be a feng shui tortaszeletek sajátosságait. 


Egészség és család

- Az öt elem, mint a föld, a fém, a víz a fa és a tűz az energia fejlődésének öt szakasza  -magyarázta tanácsadónk. - Az élet minden területére egyaránt vonatkoznak, hiszen minden égtájhoz tartozik egy-egy életterület. Keletre fekvő körszeletünk mindennek az alapja, az egészség és család terepe. Itt mindenképpen jó, ha a zöld szín dominál, az egészséges növények, és persze az őket éltető víz. Egy egészséges tájat ábrázoló kép, amin fenyőfa és víz is megjelenik, ezek a hosszú életet szimbolizálják. A színek és anyagok mellett a szimbolumok a feng shui legfőbb eszközei, hiszen nagyban befolyásolják életünket.




Gazdagság, siker, hírnév és tűz

Nyolcadkörnyi fordulat és máris gazdagságunk és sikerünk területére érünk, ahová, szakértőnk szerint  tárgyi büszkeségeinket érdemes helyezni. A hírnév területe következik: 
- Szerencsés esetben délre néző ablakunkon kiszáll hírnevünk - fejtegette Erzsébet. - Ide tehetünk harangot, vagy csicsergő madarakat, jelezve, az élet minden területén segíti lépésünket, ha jóhírünk megelőz bennünket. Ez egyébként egy tűz terület, bármilyen vörös dísz illik ide. A vörös rózsa például, de az párosával a következő részhez, a párkapcsolat területéhez is passzol.

E térfélen helyet kaphat minden, ami páros, két párna az ágyra, vagy a szerelmet egyébként is szimbolizáló delfinek, de ha éppen a konyhánk esik erre a területre, hatásos lehet akár  egy pár sótartó is. Persze csak akkor, ha betartjuk a feng shuira is érvényes fő alapelvet, miszerint: rend a lelke mindennek. 




Kreativitás, alkotás

- Ahol rendetlenség van, ott a csí elakad - szembesültünk a követelménnyel.  - Tehát először rendet kell teremtenünk. A régi lomoktól, a rossz emlékeket idéző tárgyaktól meg kell szabadulni, egyébként sorra rádöbbenhetünk, hogy amely területen problémáink vannak, ott  a lakásunkban otthagyott kacat hever. 

De tovább haladva lakásunk nyugati részére, a kreativitásunkra ható területre érünk, amely a gyermeki énünk világát is szimbolizálja. Ide kerülhetnek az általunk vagy gyerekeink által készített díszek, a lényeg, hogy hangsúlyozzuk, az alkotás igenis örömet jelent . Majd szintén pártfogóink ajándékaival tölthetjük meg a következő körcikket is, de itt a helye azoknak a tárgyaink is, amelyek álmaink tájait idézik fel bennünk, hiszen itt található a segítőkész emberek és utazás területe. 




Karrier, önművelés, tudás

- Északra, a karrier területén kicsit sötétebb színek is megengedettek, s itt a műszaki cikkek is jó helyen vannak, de egy mozgó vizet ábrázoló kép, egy lakás belseje felé haladó vitorláshajó is előmozdítja karrierünket - magyarázta Erzsébet. - Ettől továbbhaladva, az óramutató járásával megegyező irányban található az önművelés és tudás területe. Nem nehéz követni a kínai logikát, amely azt tanácsolja, fő motiváló erő, ha könyvespolcunkat ebbe a zónába helyezzük. Főleg, ha a bölcsességet szimbolizáló bagoly tekint le ránk le róla.



A több ezer éves tudomány régen a kínai császári udvar kiváltságosainak titka közé tartozott. A keleti uralkodók már akkor is eszerint rendezték be palotáikat, sajátos kertjeiket, s amint a nyugati nyelveken is ismertté vált a keleti filozófia alapjait ismertető ji king, több testvértudományával együtt a feng shui is  hódító útjára indult. 


ZH fotók: Ohr Tibor



Olvassa el Szép otthon rovatunk további érdekes cikkeit is, katt ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!