Két héttel előbbre vagyunk a szürettel

Zalaegerszeg - Szombaton, délkörül, feldíszített kistraktor vontatta "fogat" járta a Csácsi-hegy útjait, s a pótkocsin ülő vidám társaság nótaszóval invitálta gazdákat a kápolna kertbe, ahol már rotyogott a kondérban a babgulyás, s gyülekeztek a gazdák is, hogy részesei lehessenek a csácsi, ünnepélyes szüretkezdetnek.

Győrffy István

Igaz, - s erre utalt dr. Pálfi Dénes, egyetemi tanár is, aki az esemény szakmai szónoka volt - a szüret már az elmúlt hetekben megkezdődött a hegyen, hiszen minimum két héttel előbbre van a természet a szokásosnál, a korai fajták beértek, és sok pincében már a must forr. 


A megjelent közel száz gazdát Herkliné Ebedli Gyöngyi, a hegy önkormányzati képviselője köszöntötte, s néhány szóval ecsetelte milyen fejlesztések történtek a páratlan szépségű szőlőhegy életében az elmúlt év óta, amikor is először rendezték meg a csácsi-hegyiek borünnepét. Fontos állomás ebben a folyamatban, hogy létrejött az a civil egyesület, amelyik kezébe vette a neves szőlőtermőhely sorsának alakítását. 



További fotóért klikk a képre
Fotó: Győrffy István

Pálfi Dénes a legfontosabb tennivalókról, a minőségi borkészítés tudnivalóiról beszélt a jelenlévőknek, kiemelve, hogy egyes gazdák ezen a területen a nagy borházakkal is képesek versenyezni boraikkal, a Kaszás József szőlőiskolájából kikerülő oltványok pedig garanciái az eredményes telepítéseknek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!