Filmajánló: Az Excsajok szellemében a léhűtő liliomtiprót egy éjszaka alatt jó útra térítik

ZH - Emlékeznek Ebenezer Scrooge-ra, akit karácsonykor három szellem látogat meg? Dickens Karácsonyi ének meséjének a hőse kapzsi és zsugori ember hírében áll. Aki különös ajándékot kap: meglátogatja a múlt, jelen és jövő karácsonyának szelleme, hogy megmutassa, mi történhet, ha nem változtat a mostani életén.

zaol.hu

Ebből a régi és tanulságos történetből indultak ki az Excsajok szellemének a készítői is. A történet szerint Connor Mead igazi nőcsábász, aki egyszerre profi és gátlástalan: konferencia-beszélgetés közben szakít három barátnőjével egyszerre.  Érzéseknek helye nincs  ezt Wayne bácsikájától tanulta, aki szintén nem vetette meg a gyengébbik nem társaságát. Amikor a hétvégén az öccse esküvőjére megy, amit sikeresen el is ront, meglátogatja három szellem, akik megmutatják neki a múltját, jelenét és jövőjét és bizony egyik sem nyeri el főhősünk tetszését. Annál inkább a koszorúslány Jenny, akit már évek óta szeret, de  félő, hogy elveszíti, ha nem változtat miharabb a viselkedésén. 

Régóta bevált szokás a film fővárosában, hogy klasszikus történeteket dolgoz fel a mai nézők igényei szerint. Így járt Shakespeare és Jane Austen is, de Dickens adaptációval még keveset találkoztunk. Bár a film nem tartogat különösebb meglepetéseket, nagyjából azt kapjuk, amire számítunk, azért a klisétengeren túl egy-két izgalmas jelenetért már megéri beülni a moziba. Például, amikor Connor végigtekint az eddigi barátnői során, aztán az érte hullajtott könnycseppek szakadnak az égből, vagy amikor a sok exbarátnő eltemeti. A múlt mellett azonban kevés helyet kap a jelen és a jövő bemutatása, ezt mintha csak le akarták volna tudni az alkotók. 

Matthew McConaughey jól érzi magát a léhűtő liliomtipró szerepében, de a romantikus jelenetekben nem tud hiteles lenni. Jennifer Garner üde színfolt az aktuális színésznők palettáján, de jobban szerettük őt olyan vígjátékokban, mint a Hirtelen 30. A nőfaló Wayne bácsit Michael Douglas formálja meg, aki többször is megjelenik, hogy jobb útra térítse unokaöccsét. Lubickol a szerepben, remekül hozza a csajozós öreget, de a megtért nőcsábászt is. 

A kezdeti gördületlenségek ellenére a film végére mégis helyreáll a néző szívében a rend. A profi fotós első fényképe előkerül a tárcából és annak adja vissza, akiről még régen abban a hintában készítette, ahol most is ülnek. Némi romantika, egy kis fantasy és egy csipetnyi Dickens a mai kor ízlése szerint csomagolva.




Mozi-mánia és filmkritika - klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!