Balatoni mézesnap - Király, aki legtöbbet tud a méhészetről

Keszthely - Színes ismeretterjesztő és kulturális programokkal, kóstolási lehetőséget is kínálva rendezték meg szombaton az immár hagyományos balatoni mézesnapot.

Horányi Árpád

A helyi Méhész Egyesület és a Balaton Nektár Szövetkezet egész napos programot szervezet, ami kiállítással kezdődött a Balaton Színházban, majd a Balaton-parton kulturális műsorok is színesítették az eseményt. 


Varga Zoltánné (jobbról) kisfia, Gábor kóstol Kámánné Pap Kornélia és Zuggó  Krisztina standjánál
Fotó: Horányi Árpád

- Azzal a céllal indítottuk útjára ezt a rendezvényt, hogy népszerűsítsük a méhészetet, s annak termékeit mind jobban megismerjék az emberek - mondta Plótár László, a program rendezője. - Örömmel vettük idén a Goldmark Károly Művelődési Központ segítségét, az intézmény kísérő műsorokat szervezett, ami nagyban hozzájárul a mézesnap vonzerejéhez.

Mézkirályt és mézkirálynőt is választottak, mely címekre az általános iskolás korosztályúak pályázhattak. Tesztlapokat töltöttek ki a gyerekek, ezen mérhették  össze a méhészeti tudásukat a versenybe nevezők.

- Fontosnak tartjuk a legifjabbak érdeklődésének felkeltését, hiszen így lehet jövője a mi munkánknak, ami szorosan kötődik természethez. A mézek sokfélesége, az egyéb termékek köre számos tudnivalót ölel föl, ezen ismeretekkel tudja az ember az értékeket a hasznára fordítani - tette hozzá Plótár László.

A kedvesség, az ünnepet érző  szív tradicionális szimbolikája, a mézeskalács sem hiányzott a kínálatból.

- Ezek ajándéknak illő  díszek, s természetesen fogyaszthatók is - mondta standjánál Kutasi Gyöngyi.

A kulturális kísérőműsorok mellett a rovarvilág szorgos nemzetéről, a méhészeti termékek egészségmegőrző szerepéről szakmai előadások is elhangzottak. 

Méz
A méz nem csak édesség, ma már tudatosan része az egészséges táplálkozásnak. A méhészet legismertebb termékét jelenti, de sokfélesége már korántsem ennyire köztudott. A különböző virágok más és más mézet adnak, ami nem csak ízben jelent eltérést, egészségmegőrző hatások tekintetében is célszerű tudatosan választani a kínálatból. De a méhészet más terméke: a virágpor, a propolisz, a méhpempő is figyelmet érdemel.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!