Pénzlenyúlás Nagykanizsán? Az MSZP szerint itt is működik az "olcsó-drága" modell - Cseresnyés Péter reagált (frissítve)

Budapest - Az MSZP szerint Nagykanizsán a fóti ügyhöz hasonló, a Fideszhez köthető média- és pártfinanszírozási gyakorlatra, "pénzlenyúlásra" derült fény. A Fidesz erre úgy reagált, hogy szelídebb, csendesebb fogalmazás lenne indokolt egy olyan párt részéről, amelynek egyre több embere kerül rács mögé.

zaol.hu


"Nyerjünk olcsó ajánlattal közbeszerzést, majd pumpoljuk meg az államot lemutyizott többletmunkákkal"

Szabó Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, nyilvánvalóvá vált, hogy a fóti ügy nem egyedi, elszigetelt jelenség. Szavai szerint minden jel arra mutat, hogy Fóton egy súlyos, törvénytelen, fideszes politikusokhoz köthető média- és pártfinanszírozási gyakorlatra derült fény, amit máshol sikerrel alkalmaztak.
A fóti esetet úgy foglalta össze: "nyerjünk olcsó ajánlattal közbeszerzést, majd pumpoljuk meg az államot lemutyizott többletmunkákkal".

Elmondta, a fóti ügy pikantériája, hogy leleplező hangfelvétel is készült, amelyen elhangzik az is, hogy baj esetén Kövér Lászlóhoz, a Fidesz választmányi elnökéhez lehet fordulni.


Hogyan történt a nagykanizsai közbeszerzés?

Az MSZP-s politikus közölte, Nagykanizsán a település alpolgármesterének, Cseresnyés Péternek, a Fidesz országgyűlési képviselője sógorának tulajdonában álló cég közbeszerzésen elnyert egy bruttó 42 millió forintos munkát, majd a munkálatok elkezdését követően, pótmunka címén csaknem 14,5 millió forinttal nőttek a költségek, vagyis a legolcsóbb ajánlat nyert, ami a végén a legdrágább lett, hasonlóan a fótihoz.

Szabó Zoltán emlékeztetett, a szintén fideszes Marton István polgármester néhány hete kijelentette, nem mond le tisztségéről, hiszen közel három éven át volt kénytelen védeni a város kasszáját a keselyűktől, és nyilván nem fogja a kulcsot közéjük dobni most sem.
    
Ma már látható, kiktől és milyen ügyekben kellett a polgármesternek védenie a város kasszáját -  vélekedett Szabó Zoltán .
    
Az MSZP politikus azt tudakolta, hogyan történt a nagykanizsai közbeszerzés, megfelelt-e az a közbeszerzési törvénynek. Ki hagyta jóvá a pótmunka kifizetését? Szükség volt-e ezúttal is "Kövér Lacira"? Kellett-e, és kit kellett honorálni, a Hír TV-t, a Lánchíd Rádiót, vagy valaki mást? - sorolta kérdéseit a képviselő.
    
"Abból, hogy egy párt képviselői hogyan kormányozzák a választók által rájuk bízott pár ezres, pár tízezres, esetleg pár százezres települést, joggal következtethetünk arra hogyan kormányozná ez a párt az országot" - fogalmazott Szabó Zoltán. Hozzátette: aki meg akarja tudni, milyen lenne a Fidesz kormányon, nézze meg, mit művel az adófizetők pénzével az általa vezetett önkormányzatokban.
  

Fót, hangfelvétel, honorálás
  
Még júliusban ügyészségi bejelentést tettek Fót KDNP-s polgármestere, Mádly Zsolt ellen, aki a Fidesz támogatásával indult a polgármester-választáson, egy előkerült titkos hangszalag miatt. A felvétel egy 300 millió forintos útfejlesztéssel kapcsolatban a korrupció gyanúját veti fel.
    
A két - egy fideszes és egy szocialista - képviselő postaládájába bedobott hangfelvétel szerint a munka elnyerésére pályázó, az önkormányzat tulajdonában lévő építőipari kft. vezetője, a cég felügyelő bizottságának fideszes elnöke és egy jogász - mindhárman pápaiak - arról beszélgettek, miként lehetne a beruházáson belül többletforrásra szert tenni. Ennek lényege, hogy a munkát alulértékelnék, majd a pótmunkáért felvett pénz - hozzávetően 30 millió forint - egy részét maguk között osztanák el.
    
A hangfelvételen az is elhangzik, hogy honoráltak már mindenkit, a Hír TV-től kezdve a Lánchíd Rádión át mindenkit.


Fidesz-reagálás

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője közleményében úgy reagált: szelídebb, csendesebb fogalmazás lenne indokolt egy olyan párt részéről, melynek egyre több embere kerül rács mögé a legkülönfélébb korrupciós bűncselekmények miatt.


Megszólal Cseresnyés Péter

A hírrel kapcsolatban természetesen megkerestük telefonon vasárnap délután Cseresnyés Péter kanizsai alpolgármestert, aki érdeklődésünkre azt mondta: 
- Semmiféle alaptalan vádaskodással nem kívánok foglalkozni. Egyébként Cser-Palkovics András nyilatkozatával teljes mértékben egyetértek.



Információ: MTI, ZH - Kelemen Valéria

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!