Kokain nyomok borítanak szinte minden papírpénzt az Egyesült Államokban

USA - Kokain nyomait találták kutatók az Egyesült Államok nagyvárosaiban forgalomba lévő bankjegyek 90 százalékán. A Washingtonban forgalomban lévő bankjegyek esetében mintegy 95 százaléknál találtak kokain használatra utaló nyomokat egy átfogó kutatás során.

zaol.hu

A Massachusettsi Egyetem kutatói öt ország - az Egyesült Államok, Kanada, Brazília, Kína és Japán - több mint harminc városának bankjegyeit vizsgálták meg, és a kokain használatának "riasztó" bizonyítékaira bukkantak. Az Egyesült Államokban és Kanadában tapasztalták a bankjegyek kábítószer szennyezettségének a legmagasabb arányát, 85-90 százalék, és Kínában, valamint Japánban a legalacsonyabbat, 12-20 százalék - olvasható a ScienceDaily tudományos szakportál honlapján.
    
A bankjegyekre közvetlenül a dollárból formált hengerekkel kokaint szippantgató használóktól kerülhet rá az illegális anyag, vagy pedig "közvetve", a más bankjegyekkel történő érintkezés során szennyeződnek. 
    
Az Egyesült Államokban az elmúlt két év során - az előző hasonló vizsgálata óta - 20 százalékkal növekedett a kokainos bankjegyek száma. A főváros mellett még más amerikai nagyvárosokban, így Baltimore-ban, Bostonban és Detroitban volt a legmagasabb a kábítószerrel szennyezett bankjegyek száma. 
    
"Legnagyobb meglepetésemre egyre több és több kokaint találunk a bankjegyeken" - mondta a kutatást vezető,  Yuegang Zuo, a Maasachusettsi Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. "Nem vagyok biztos benne, hogy mi lehet a nyilvánvaló növekedés oka, ám valószínűleg kapcsolódhat a gazdasági válsághoz, mivel a stresszes emberek előszeretettel fordulnak a kábítószerhez" - tette hozzá.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!