Szent Kristóf-napi autószentelés: Isten áldása kísérje az utazókat

Lenti - A Magyar Autóklub szervezésében hétvégén került sor a már hagyományos Szent Kristóf-napi autószentelésre Lentiben és Zalaegerszegen. A határ menti városban tartott rendezvényen részt vett a civil szervezet országos elnöke, Hegedűs Oszkár is.

Gyuricza Ferenc

A szokottnál jóval több hívő érkezett autóval vasárnap reggel fél kilenckor kezdődő misére a Szent Mihály templomba, ugyanis az istentiszteletet követően Tüske József plébános a jelenlévő járművekre és a bennük utazó személyekre egyaránt kérte Isten áldását. A Szent Kristóf napi kis ünnepséget ma már számos településen megrendezik, ám az ötlet több mint egy évtizede éppen Lentiben fogalmazódott meg, s vált országos szokássá. 

- Köztudomású, hogy Szent Kristóf az utazók, ebből fakadóan az autóstársadalom védőszentje is - mondta Tüske József az ünnepélyes ceremóniát megelőzően, majd valamennyi felsorakozott járműhöz odalépett, s szentet vízzel hintette meg azokat. 



A Magyar Autóklub országos elnöke, Hegedűs Oszkár szintén részt vett a szentmisén és a szentelésen, bár azon túl, hogy a megszentelt járművekre kiragasztható matricákat átadta a plébánosnak, más feladatot nem vállalt. Lapunknak azonban beszélt a gépjárművezetők felelősségéről. 



Tüske József lenti plébános szentel

- A Szent Kristóf-napi ünnepség is ráirányítja a figyelmet arra, hogy mindenkinek érdemes legalább egyszer egy évben átgondolnia azt, miként is viselkedik a közutakon, illetve hogyan vigyáz saját maga és embertársai testi épségére, s eszerint is kellene közlekednie - mondta Hegedűs Oszkár, aki szerint a Magyar Autóklub legfontosabb feladata ma az érdekvédelem, hiszen az autóstársadalom a jogszabályi és gazdasági változások miatt egyáltalán nincs könnyű helyzetben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!