Szabadulunk a szőrtől!

Zalaegerszeg - Az ápolt, esztétikus megjelenéshez ma már nélkülözhetetlen a szőrtelenítés, így aztán időről időre alávetjük magunkat a macerás műveletnek. Nyáron ráadásul gyakrabban tesszük, ilyenkor ugyanis gyorsabban nő a szőr.

Péter Gyöngyi

A nem kívánt szőrszálak eltüntetésére többféle módszer létezik, de akármelyiket is választjuk, célszerű először kis területen kipróbálni, és csak aztán letenni mellette a voksot, ha valóban minden szempontból ideális és nem irritálja a bőrt. Ki borotvát, ki krémet, ki epilátort vesz kézbe, de alighanem a mai napig a gyantázás a legnépszerűbb kezelés, hiszen gyors, megfizethető megoldást jelent és hosszú időre biztosítja a sima bőrfelületet. Hosszú évekkel ezelőtt még a meleggyanta alkalmazása volt a leggyakoribb. Ezt - forralás és szűrés után - többször is felkenték a szakemberek. Ma már természetesen más a helyzet.

- Sterilebbek az eszközök, mint régebben, mindent egyszer használunk - említette elöljáróban Vida Katalin zalaegerszegi mesterkozmetikus. - Létezik patronos gyanta és cukorgyanta is. Ez utóbbi kínálta lehetőséggel kevesen élnek, mivel kézi módszer, tehát fárasztóbb eljárás, mint a másik. Ugyanakkor például azok számára, akiknek könnyebben benő a szőr a bőrük alá, sokkal jobb. Más a mechanizmusa, a technikája, mint a patronosnak, hiszen a cukorgyantát nem a szőrnövekedés irányába, hanem azzal ellentétesen kenjük fel és megegyező irányba húzzuk le. Ezáltal kevésbé sérülnek, roncsolódnak a szőrszálak, mivel nem kell átfordulniuk, amikor kibújnak a bőrből. Ezzel a módszerrel nagyobb arányban jön ki teljes egészében, vagyis a szőrhagymával együtt a szőrszál. A cukorgyanta szenzitív, kisebb fájdalmat okoz és minden testrészen alkalmazható, még a férfiak mellkasán is.

A szőrbenövés elkerülésére, megelőzésére a testradírozást ajánlja a szakember, hetente egy-két alkalommal érdemes ilyen módon megdolgozni a bőrt. Ugyanakkor a testápolótól se fosszuk meg magunkat. Így talán megkönnyíthető az előbukkanó szőr útja. Kaphatóak kimondottan a benövést gátló készítmények, problémás esetben ezeket is ki lehet próbálni.

A gyantázást követő pirosodás természetes jelenség, megjelenése a bőr érzékenységétől függ. Idővel minden esetben elmúlik.

Napjainkra természetessé vált, hogy nem csak a gyengébb nem igyekszik minden létező szőrszálat eltüntetni magáról. A férfiak is gyakran keresik fel a kozmetikust, hátukat, mellkasukat, hónaljukat gyantáztatják. Nem csupán nyáron élnek a lehetőséggel, a tapasztalat azt mutatja, hogy hozzászoktak az egész éves karbantartáshoz.

- A férfiak közül inkább a fiatalabbak jönnek, negyvenéves korig bezárólag - említette Vida Katalin.Fontos, hogy ne strandról jövet ugorjunk be gyantáztatni. Ha valaki ugyanis egész nap vízben ázott, akkor fellazult a bőre, és így erősebb hámsérülésnek teszi ki magát. Hasonló a helyzet a napozással, a napégette bőrrel. Az, aki kozmetikushoz készül, testápolót se kenjen magára. Gyantázás után legalább tizenkét órán át illik pihentetni a bőrt, nem ajánlatos strandolni, napozni, hiszen mégiscsak mikrosérülésekkel jár a szőr kitépése. Jó, ha a kezelés napján inkább a tusolást választjuk, semmint a fürdést.

Nyáron gyorsabban nő a szőr, a tapasztalat azt mutatja, hogy - akár kozmetikushoz járunk, akár magunk gyantázunk - a téli időszakhoz képest egy héttel előbb kell újra nekiveselkedni a műveletnek.

Létezik tartósabb, véglesegnek nevezett, de azért ismétlésre szoruló szőrtelenítés is, ám ez sokkal költségesebb a gyantázásnál. Igaz, nagy a fejlődés e téren, a lézeres mellett ma már a villanófényes eljárás is ismert. Ráadásul, míg eddig csak a sötét szőröket tudták eltüntetni vele, a modern gépekkel már a világos szőröket is képesek megcélozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!