Startol a lakásmentő csomag - Nyilvánosak az áthidaló kölcsön feltételei

Zalaegerszeg - A Pénzügyminisztérium közzétette a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítését célzó intézkedések főbb tudnivalóit. Az áthidaló kölcsönt jövő hét keddtől igényelhetik bankjuknál a bajba jutott adósok.

Varga Lívia


A lényeg: az adós két évig csökkentett törlesztőrészletet fizet

Mint arról már beszámoltunk, a könnyítést minden olyan munkanélküli, illetőleg munkaviszonyban lévő, de átmeneti fizetési nehézségbe került lakáshiteles igénybe veheti, aki lakásvásárlásra, -építésre, -felújításra jelzálogfedezettel vett fel kölcsönt, vagy jelzálog alapú szabad felhasználású hitele, illetőleg belföldi lakóingatlanra kötött lakáslízingje van. A segítség forint- és devizahitelre egyaránt érvényes, a lényege pedig, hogy az adós két évig csökkentett törlesztőrészletet fizet. A fennmaradó részt a számára folyósított forint alapú áthidaló kölcsön pótolja, melynek felvételéhez az állam készfizető kezességet vállal.

Az áthidaló kölcsön kamatáról egyelőre annyit tudni, hogy az állami kezességnek köszönhetően alacsony marad, jelenleg nem éri el a tíz százalékot. A bajba jutott adós bankja a kamaton kívül más terhet (kezelési költséget, hitelbírálati- és hitelfolyósítási, valamint elő- és végtörlesztési díjat) nem számíthat fel.
A munkanélkülieknek az eredeti törlesztőrészletből legalább 10 ezer forintot, a többieknek háztartásuk nettó havi jövedelmének 30 százalékával azonos összegű törlesztést kell vállalniuk. Előbbi esetben a folyósítást követő tíz, utóbbiban pedig öt év alatt kell a kölcsönt visszafizetni. 


Feltétel: a hitelszerződést idén június 30-ig alá kellett, hogy írják

A munkanélküliek közül azok a regisztrált álláskeresők jogosultak a kedvezmény igénybevételére, akiknek munkaviszonya 2008. szeptember 30-át követően szűnt meg, s az eredeti kölcsön folyósításakor a vásárolt lakóingatlan piaci értéke nem haladta meg a 30 millió forintot, amire legfeljebb 20 millió kölcsönt vettek fel. (Devizahitel esetén a tartozás összegét a folyósítás napján érvényes, MNB által közzétett hivatalos devizaárfolyam alapján számítják át.) Feltétel továbbá, hogy a hitelszerződést idén június 30-ig alá kellett, hogy írják, s hogy a lakáscélú kölcsön biztosítékául szolgáló lakóingatlan az adós lakóhelyeként, vagy tartózkodási helyeként szolgáljon.

Amennyiben igényt tartanak az áthidaló kölcsönre, a nem munkanélküli adósoknak hitelt érdemlően igazolniuk kell, hogy teherviselő képességük a megváltozott körülmények miatt átmenetileg nem teszi lehetővé a szerződés szerinti törlesztőrészlet megfizetését. Ez pedig akkor áll fenn, ha a segítségkérést megelőző hónapban a törlesztőrészlet megfizetése negyedével nagyobb terhet jelent az adósnak, akár a háztartás nettó jövedelmének ilyen arányú csökkenése, akár a törlesztőrészlet emelkedése miatt.


Az áthidaló kölcsönt 2010. június 30-ig igénylehetik a rászorultak

További feltétel, hogy a lakáscélú kölcsön törlesztőrészlete nem haladhatja meg az igénylő háztartásában a nettó havi jövedelem 40 százalékát. A felvett kölcsön összegére vonatkozó korlát az adós háztartásában élők számához igazodik. Eszerint ha a háztartás tagjainak száma ötnél kevesebb, az eredeti lakáshitel nem lehetett több 10 millió forintnál. Ha öt vagy annál több tagú a háztartás, akkor 20 millió a hitelösszeg határa.
Az áthidaló kölcsönt 2010. június 30-ig igénylehetik a rászorultak.

Amennyiben az adós az állami segítség ellenére sem tudja törleszteni hitelét, akkor az azt folyósító bank érvényesíteni fogja a jelzálogra vonatkozó igényét. Az árverezésre kerülő otthont az önkormányzat azonban elővásárlási jogával élve megvásárolhatja, majd  a piacinál kedvezőbb feltételekkel  a bent lakó adósnak bérbe adhatja. A helyhatóságoknak a vásárláshoz szükséges forrást a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes hitelkonstrukciója biztosítja.


Fotók: ZH illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!