Megrótta sztrájkolóit a „gazdaságos áruház” – per lesz belőle?

Budapest - Írásbeli figyelmeztetésben részesítette a május 8-i LIGA-sztrájkban résztvevő alkalmazottait a Tesco, emiatt bírósághoz akar fordulni a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ).

zaol.hu

A munkaadó lépését a munkavállalói szervezet a jogállamiság sárba tiprásának tartja, a Tesco szerint inkább "humánus" az általuk törvénytelennek tartott munkabeszüntetésre adott munkaadói reakció.

A május eleji munkabeszüntetésben összesen 4 alkalmazott vett részt, akikhez 7 munkaidőn kívül tartózkodó áruházi dolgozó fejezte ki csatlakozási szándékát.

A munkaadó figyelmeztetésében arra szólította fel a sztrájkban ténylegesen résztvevő dolgozókat, hogy a jövőben maradéktalanul tegyenek eleget a munkavégzési kötelezettségeiknek, ellenkező esetben következményekkel számolhatnak - mutatott rá a Tesco levelének egyik kifogásolt részletére Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke.

Hackl Mónika, a Tesco Global Áruházak Zrt. szóvivője az MTI-nek elmondta: az áruházlánc nem tartja jogszerűnek a KDFSZ május 8-i sztrájkját, mivel a szakszervezet nem a jogszabályi rendelkezések szerint járt el a munkabeszüntetés során.

A szóvivő kiemelte: a munkaadó ennek ellenére nem élt a törvényi lehetőségek adta szankciókkal, hanem tájékoztatásában hívta fel a sztrájkoló munkavállalók figyelmét a sztrájk szabálytalanságára, illetve az azon való részvétel lehetséges következményeire. A Tesco nemcsak vásárlói, hanem 22 ezer munkavállalója érdekeit is szem előtt tartja - fűzte hozzá a szóvivő.

Bubenkó Csaba viszont arról számolt be, hogy szakszervezetük már május 4-én bejelentette csatlakozási szándékukat a sztrájkhoz, ezért álláspontjuk szerint az áruház az alkotmányos jogaival élő, törvényes munkabeszüntetés résztvevőit szankcionálta.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!