Kevesebbet keresett az APEH, de sokan „bemószerolják” polgártársaikat

Győr - Bár 2009. első félévben 16,5 milliárd forinttal kevesebb folyt be az APEH kasszájába a Nyugat-Dunántúlon, a lakosság igencsak aktív volt: az elmúlt 6 hónapban 750 közérdekű bejelentést regisztráltak, s a büntető feljelentések száma is jelentősen nőtt a tavalyi hoz képest.

zaol.hu

Az év első felében a kiemelt adókból - az szja-ból , az áfából, a taoból, a tb-ből és az evából - 173,9 milliárd forintos bevétel keletkezett a régióban.

A csökkenés a gazdasági visszaesést tükrözi az igazgatóság értékelése szerint. Az elmaradás leginkább az általános forgalmi adónál, illetve a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó- és járuléknemeknél jelentkezett.

Az általános forgalmi adóból az év első hat hónapjában 25,7 milliárd forint nettó bevétel származott, amely 5,2 milliárd forinttal kevesebb a múlt év azonos időszakánál.

A személyi jövedelemadóból június végéig 40,7 milliárd forint bevétel teljesült, ami 9,4 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az első félévben a befizetések 53,3 milliárd forintot tettek ki, amely 2,3 milliárd forinttal, 4,1 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. Ezzel egyidejűleg a visszautalt adó 1,9 milliárd forinttal, 10,7 milliárd forintról 12,6 milliárd forintra emelkedett. A nettó szja bevétel közel kétharmada Győr-Moson-Sopron megyében keletkezett, a fennmaradó rész pedig szinte fele-fele arányban oszlik meg Zala és Vas megye között. 


Bavallási időszak Zalában - sok a munka

A társasági adóból származó bevétel június végéig 9,9 milliárd forintot tett ki, amely 1,8 milliárd forinttal elmarad a tavalyi év első félévi teljesítésétől. A nettó tao bevételek 45 százaléka Győr megyében, 36 százaléka Vas megyében, 19 százaléka pedig Zala megyében keletkezett.

Az APEH által kezelt társadalombiztosítási bevételek nettó összege az év első hat hónapjában 94,1 milliárd forintot ért el, amely 5,2 milliárd forinttal kevesebb,mint a tavaly. A régión belül a bevételek 58,9 százalékát Győr megye biztosítja, Vas és Zala pedig közel azonos arányban járult hozzá a befizetések alakulásához.

Az illetékbevételek összege 6,3 milliárd forint, amely több mint 19 százalékos , másfél milliárd forintos csökkenést mutat. Az első félév során felosztásra került illetékbevételből 3,6 milliárd forint volt az állami költségvetést megillető rész, az önkormányzatok részére átutalt összeg pedig 3,8 milliárd forint.

A köztartozások rendezése érdekében az igazgatóság összesen 457,7 millió forint visszaigénylést, illetve támogatás-kiutalást tartott vissza június végéig. Ez közel másfélszerese az egy évvel korábbinak, amely összefüggésbe hozható a fizetőképesség romlásával. A köztartozásra történő jogerős visszatartásról kiadott határozatok száma 70, 4 százalékkal több mint tavaly első félévben.

Az igazgatóság továbbra is kiemelt figyelmet fordít a kötelezettségüket nem teljesítő adózók székhelyvizsgálatára, amelyek nyomán az év első hat hónapjában 233 határozat született adószám felfüggesztésre, valamint 160 esetben adószám törlésére.

 Az adózóknak idén lehetőségük volt legfeljebb 4 hónapos pótlékmentes részletfizetést kérni 100 ezer forintot el nem érő személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségükre. Ezt a lehetőséget 3.390 adózó vette igénybe, közel 143 millió forintra kérve részletfizetést.

A behajtási tevékenység eredményeképpen régiós szinten összesen 11,4 milliárd forint kintlévőség folyt be az első félévben. Jelentős eredménynek tekintik a szakemberek, hogy a működő adózók hátraléka az év végihez képest 6,2 százalékkal, 1,5 milliárd forinttal csökkent.

A büntető feljelentések száma régiónkban 39,6%-kal emelkedett, az elkövetési érték több mint háromszorosa a bázis időszakinak, összesen 3,6 milliárd forint. A feljelentések több mint 58 százaléka adócsalással összefüggő bűncselekmény.


Egyre többen "jelentenek" az APEH-nek

A csaknem 750 közérdekű bejelentés kismértékben meghaladja a tavaly első félévit. A legtöbb esetben bejelentés nélküli foglalkoztatásról, ingatlan bérbeadási tevékenységet végzőkről, illetve nyugta valamint bizonylat kiállítását elmulasztó vállalkozásokról szóltak a bejelentések.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!