Jótanács: nyaraláskor ne hagyjunk otthon nagy értéket

Zalaegerszeg - A legszebb nyaralás emlékét is megkeserítheti, ha az utazásról hazatérve feltört zárat és az értéktárgyak hűlt helyét találja otthon a tulajdonos.

Horváth Viktória


Riasztó


A nyugodt üdülésért mi is sokat tehetünk, hogy mit, arról a Zala Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője, Major Zsolt adott felvilágosítást.
A riasztó a legjobb megoldás, különösen az, amelyik távfelügyelettel rendelkezik, tehát van, aki reagál rá, ha riaszt, de ez nemcsak a nyaralás idejére vonatkozóan adhat megnyugvást, hanem egész évben. - Másrészt lehet olyan riasztót szereltetni, ami hangjelzést ad, ehhez jó kapcsolatot kell ápolnunk a szomszédokkal, akik riasztják a rendőrséget. De persze a mechanikus védelem is ugyanilyen fontos: rossz állapotú kerítés, nyílászáró és ajtó igencsak megkönnyíti a betörő dolgát.

Major Zsolt szerint a legjobb, ha nem hagyunk nagy értékeket otthon, nyaralás idejére helyezzük letétbe vagy széfbe, és mindenképpen bízzunk meg valakit, akivel bizalmi viszonyban vagyunk, hogy látogassa a lakásunkat, házunkat.


Többzáras ajtó, időkapcsoló, mozgásérzékelő lámpa

- Bár a betörések és a besurranásos lopások megelőzésére nincs biztos módszer, meg tudjuk nehezíteni az elkövetők dolgát. A biztonságos, több helyen zárral rendelkező ajtó a legfontosabb eszköz ehhez: még ma is nagyon sokszor úgy jutnak be a lakásokba, hogy a tulajdonos elfelejti bezárni az ajtót. Az időkapcsoló is remek megoldás: minden nap ugyanabban az időpontban a ház különböző helyiségeibe gyújt fényt, mintha otthon lenne a család. A mozgásérzékelő lámpa is hatásos és pénztárcakímélő megoldás. A lábtörlő alá vagy a virágcserépbe rejtett pótkulcs viszont nagy gondatlanság: a besurranásos lopásokat akár zárfeszítés nélkül is megoldják az elkövetők. A vezetékes telefont érdemes lehalkítani, kikapcsolni, hiszen a betörő hallja, hogy senki sem veszi fel.


Széf
  
- A széf is jó megoldás, ha minőségi, szakszerűen beszerelt értékmegőrzőt választ, nem tudják kibontani a falból és az ékszerek, a készpénz biztonságban marad. Érdemes a nagyobb értéktárgyakról fényképet készíteni, esetleg feljegyezni a gyári számukat, mielőtt elutazunk - hívta fel a figyelmünket a további tennivalókra Major Zsolt.


Ha hazaérve azt látjuk, hogy a baj mégis megtörtént,  azonnal értesítsük a rendőrséget, hiszen az elkövető még a helyiségben tartózkodhat és a nyomrögzítés miatt is kinn várjuk meg a kiérkező rendőrautót. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!