Ha kevés a bölcsőde - Új ellátási formák a láthatáron

Zalaegerszeg - A gyes és a gyed hároméves időtartamának két évre csökkentése miatt több bölcsődei, óvodai férőhelyre lesz szükség. Az igények kielégítését új ellátási formák is segíthetik.

Sinkovics Eta

Ezek egyike a családi napközi, melyre Zalaegerszegen, az ebergényi városrészben találtunk példát. A Tündérkert családi napközi februárban nyílt,  Molnárné Vígh Katalin működteti. Másfél-ötéves korú gyerekek ellátásával foglalkozik, egyelőre a somogyudvari Kuckó Alapítványhoz tartozóan, de hamarosan saját alapítvány keretében. 

- A kislányom nem bírta  a közösséget, folyton betegeskedett. Elhatároztam, ha lesz rá lehetőségem, segítek olyan szülőknek, akik kisebb, családias közösségbe szeretnék a gyereküket elhelyezni. Amikor kutakodni kezdtem, milyen legális lehetőség kínálkozik erre, akkor a családi napközit találtam a legmegfelelőbbnek - vázolta az indíttatást. Amikor Ebergénybe költöztek,  úgy alakították át  a házat, hogy ehhez a tevékenységhez  megfelelő legyen. Molnárné óvodapedagógus, s az előírásokhoz híven, elvégezte a családi napközivezetők tanfolyamát is. 


Az ebergényi családi napközi apróságai lubickolnak, Molnárné Vígh Katalin  és alkalmi segítője, Deák Józsefné (jobbra) társaságában
Fotó: Katona Tibor

- A gyermekvédelmi törvény már korábban  lehetővé tette a családi napközi létrehozását, ahová 20 hetestől 14 éves korig lehet felvenni gyerekeket. Alapvetően öt fővel működik, ám ha a kisegítő feladatok ellátására biztosítanak alkalmazottat, a létszám hétre bővíthető - tudtuk meg dr. Tőke Alajostól, a Regionális Szociális és Gyámhivatal Zala megyei kirendeltség vezetőjétől.    Szavaiból az is kiderült, a családi napközi Zalában nem terjedt el igazán, a háromból az egyik a fentebb bemutatott zalaegerszegi, illetve  Kiskanizsán, a Máltai Szeretetszolgálat működtet kettőt.  
  
- Ugyancsak a gyermekek elhelyezési gondját kívánja segíteni a családi gyermekfelügyelet elnevezésű új intézménytípus.  Maximum három, 2 és 5 éves kor közötti kicsiket lehet majd ennek keretében ellátni. Vállalkozásban működtethető, a védőnő előzetes véleménye alapján - utalt a másik lehetőségre Tőke Alajos. S mint említette, további alternatívát jelenthet  az egységes óvoda, bölcsőde intézménye, melynek létrehozását azért tartja lényegesnek, mert nem kell külön működési engedélyt kérni a bölcsődére, kiterjed rá az óvodáé is. Húsz gyereket lehet ebben az intézménytípusban fogadni, közöttük öt három év alattit.
- Most foglalkoznak a minisztériumban ezeknek  az ellátási formáknak a szakmai előkészítésével, elfogadásukra a gyerekvédelemmel kapcsolatos kormányrendeletek augusztusi tárgyalásakor kerül sor - vetítette előre Tőke Alajos.   

Családi napközi nyitható az e célra rendelkezésre bocsátott épületben, illetve saját lakásban is a  ma még meglehetősen szigorú szakhatósági  tűzoltó, építési, ÁNTSZ   előírások betartásával, valamint szaktanfolyam elvégzésével. Az engedélyt  a körzeti jegyző adhatja meg. Könnyítettebb elvárások vonatkoznak a családi gyermekfelügyelet intézményére. Mindkét ellátási formához egyébként bizonyos arányú normatívát is hozzárendelnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!