Balatonring: jövő szeptemberben lesz a vb-futam

Budapest - A Sávoly mellé tervezett Balatonringet kivitelező SEDESA csoport elnöke, Vicente Cotino Escriva szerint várhatóan 2010 szeptemberének utolsó előtti vasárnapján kerül sor az első gyorsaságimotoros-világbajnoki futamra a pályán.

zaol.hu

"A beruházás teljes költsége megközelítőleg kilencven millió euró lesz, ebből negyvenmilliót a Magyar Fejlesztési Bank fedez. A hitelfelvétel tárgyalási folyamata jelenleg is zajlik és szeptember 1-re kell aláírni a szerződést" - fogalmazott Cotino Escriva. - "Eddig mintegy hatmilliárd forintot költöttünk a beruházásra, az első fázison vagyunk túl, és megközelítőleg a munkálatok összességének mintegy a tíz százalékát végeztük el."
    
Cotino Escriva kifejtette, hogy a 2007-es világbajnokság utolsó versenyén, a valenciai vb-futamon körvonalazódott a Balatonring megépítésének terve. Eredetileg úgy tervezték, hogy 2009 szeptemberében már megrendezhetik a Magyar Nagydíjat, ám ez végül nem valósult meg.
"Sajnos a körülmények, a területvásárlás, a különböző engedélyek nem tették lehetővé, hogy már az idén futam legyen a Balatonringen. Ezért fel kellett függesztenünk az építkezést, így csak egy évvel később kerülhet sorra az első vb-futamra a Baltonringen." - nyilatkozott Escriva.
    
A SEDESA elnöke elmondta, hogy a világbajnokság jogtulajdonosa, a Dorna július végén teszi közzé a 2010-es vb menetrendjét, s ebben már pontos dátummal szerepel majd a jövő évi Magyar Nagydíj. Szeptember utolsó előtti vasárnapja 19-ére esik.
    
Arra a kérdésre, hogy korábban felmerült, már jövő tavasszal lehet futam a Sávoly melletti pályán, a SEDESA elnöke így válaszolt: 
"Lehetőségként a május is felmerült. A Dorna előjegyzésében azonban első futamként mindig is a szeptemberi dátum szerepelt. A projekt megvalósításához legalább tíz-tizenegy hónapra van szükségünk, ezért jövőre csak szeptemberben lehet verseny a Balatonringen. A későbbiekben természetesen majd más időpont is szóba kerülhet."
    
A szervezők szerint a magyarországi viadalra akár 110-140 ezer néző is eljöhet a helyszínre és a tv-közvetítések által közel kétszáz ország több mint 300 millió háztartásában követhetik nyomon a Balatonringen megrendezendő vb-futamot, ami erősítheti Magyarország ismertségét a világban és felkeltheti az érdeklődést a külföldi turisták részéről.     
Egy-egy jól sikerült motoros vb-futam kapcsán a résztvevők, a csapattagok és a szurkolók helyszínenként közel 80 millió eurót költenek el, ezért - megfelelő szervezés esetén - az idegenforgalmi bevételek is jelentősen növekedhetnek.Forrás: MTIA Balatonring tervei
Fotó: látványterv


Olvassa el korábbi tudósításainkat (kattintson a címekre)!

SÁVOLY, BALATONRING 


2009. június 5.
Jövőre loboghat a rajtzászló! Megkapta az építési engedélyt a Balatonring 


2009. május 25. 
Végleges Talmácsi és a Balatonring Team szakítása


2009. április 17.
 
Megkezdődtek a Balatonring előkészítő földmunkái


2009. március 13. 
Gyenesei látogatása Sávolyon, majd Zalában
Zala megyei programját a megyénkhez közeli Sávolyon kezdte dr. Gyenesei István önkormányzati miniszter, aki ezután Gelsén, majd Zalaegerszegen járt, s szerkesztőségünkbe is ellátogatott.


2009. március 12. 
Motoros Magyar GP: nincs gond, 2010-ben kezdődik a visszaszámlálás! (frissítve a 2009-es programmal)
A magyarokkal kötött szerződés időtartamát nem befolyásolja az, hogy egy évvel később kerül megrendezésre a Magyar Nagydíj - közölte csütörtökön a Dorna, a gyorsaságimotoros-világbajnokság jogtulajdonosa. 


2009. március 11. 
Balatonring: sávolyi futam - egyelőre - lefújva
Sávoly - Egy hónappal ezelőtt még minden érintett ama reményének adott hangot, hogy időben elkészül a Balatonring és szeptemberben megrendezik a gyorsaságimotoros magyar nagydíjat. Szerdán kiderült: a spanyol beruházó a válság miatt halasztást kért a Nemzetközi Motorsport Szövettségtől, s a Dornától. 


2009. február 18. 
Balatonring: Sávoly testülete megszavazta az új rendezési tervet
Sávoly, Budapest - Sávoly képviselőtestülete megszavazta a Balatonring megépítéséhez szükséges új településrendezési tervet, ami feltétele annak, hogy a beruházás építési engedélyhez jusson. 


2009. február 12.
Nemzetközi balhé a Balatonring körül - Mégis lesz futam?
Sávoly - Minden érintett cáfolta a keddi híreket, melyek a Balatonring építésének megfenekléséről, a szeptemberi motoros vb-futam elmaradásáról szóltak. Most azt mondják: a projekt terv szerint halad. Ellátogattunk a helyszínre is. 


2008. november 6. 
Alapkőletétel a Balatonringen (frissítve képgalériával)
Sávoly - Ünnepélyes keretek között tették le a Somogy és Zala megye határán fekvő település mellett épülő Balatonring alapkövét. 


2008. július 25. 
Pályamotoros csomag a láthatáron
Mint azt már hírül adtuk, a Balatonhoz közeli somogyi faluban MotoGP-futamok rendezésére alkalmas pálya épül. Ebből pedig Zala is sokat profitálhat.


2008. július 24. 
Jövő szeptemberben futják az első versenyt
Sávoly - Szenzációs bejelentést tett Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. A somogyi falu mellett gyorsasági motoroknak versenypálya épül, mely jövőre fogadja a világbajnokság mezőnyét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!